Ai toata viata inainte, Romain Gary 2


Editura: Univers

An aparitie: 2006

Traducator: Alexandru Laszlo

Numar de pagini: 170


E un roman micut si pretios, ca o bijuterie, cu o poveste cel putin la fel de interesanta ca aceea pe care o spune.

"Ai toata viata inainte" se publica in Franta anului 1975 sub semnatura lui Emile Ajar, un ilustru scriitor necunoscut. Romanul, cu un tiraj care a depasit un milion de exemplare, ia prestigiosul premiu Goncourt. In anul 1981, la un an dupa sinuciderea lui Romain Gary, se descopera ca el era autorul romanului, reusind, fara precedent, sa fie dublu laureat al premiul Goncourt.

Povestea urmareste destinul unui copil orfan, crescut intr-o suburbie a Parisului de o fosta prostituata, obligat prea devreme sa-si uite varsta, si care descopera pas cu pas greutatile vietii, dar si formele in care umanitatea se poate ascunde. Romanul lui Gary are un mediu pe cat de trist, pe atat de real: un Paris al curvelor, dincolo de ceea ce ne imaginam, de ceea ce vrem sa vedem sau de ceea ce stim deja despre Paris.

Vazuta prin ochii unui copil, lumea intr-un mediu promiscuu devine savuroasa. Momo este un copil de curva care nu si-a cunoscut parintii niciodata. Este crescut de madam Roza, care mai are in grija cativa copii ca el. Nerevendicat de nimeni, fara sa-si cunoasca parintii, Momo ramane alaturi de madam Roza. Mediul in care se invarte este mediul prostituatelor, al proxenetilor, al travestitilor si al bisnitarilor. Cu toate astea, Momo este un copil sensibil si inteligent. Vecinii lui sunt personaje exotice - nenea Hamil - negustorul de covoare, tanti Lola, travestit si fost campion la box, dar cu o inima de aur, nenea N’Da Amedee, proxenet, dar cu vise mari si multa sensibilitate.

Mohamed, zis Momo, este pustiul sub glasul caruia romanul prinde forma si fond. Orfan crescut de madam Roza, o evreica batrana, Momo este un pusti care se familiarizeaza cu realitatea dura mai devreme decat ar fi fost normal. Cartea, scrisa cu candoare si umor, ascunde insa adevaruri grele. Viata l-a confruntat cu situatii extreme, dar Momo gaseste intotdeauna calea catre rezolvare.

Momo si madam Roza au o relatie induiosatoare. Desi initial ai putea crede ca cei doi nu se suporta, devin din ce in ce mai apropiati. Loialitatea lui Momo fata de batrana evreica este deosebita si impresionanta.

Toata cartea e plina de invataminte. Desi Gary foloseste limbajul inocent si amuzant al unui pusti de 10 ani, adevarurile pe care le transmite nu-si pierd din greutate. Si chiar daca nici personajele, nici mediul nu par pozitive, mie mi-a placut emorm cartea asta: debordeaza de veselie, de optimism si de pofta de viata.

Mie unu’ mi-i scârbă de heroină. Mucoşii care se droghează se obişnuiesc toţi cu fericirea, iar asta nu iartă, având în vedere că fericirea e cunoscută pentru stările ei de absenţă. Ca să te droghezi trebuie să vrei într-adevăr să fii fericit şi doar cei mai mari tâmpiţi din lume au astfel de idei. [...] Dar nu ţin neapărat să fiu fericit, prefer mai degrabă să trăiesc. Fericirea e o porcărie imensă şi cineva ar trebui s-o ajute să coboare cu picioarele pe pământ.
- Nu trebuie să plângi, micuţul meu, e natural ca bătrânii să moară. Tu ai toată viaţa înainte. Încerca să mă sperie, ticălosul, sau ce naiba? Am remarcat totdeauna că bătrânii zic „eşti tânăr, mai ai toată viaţa înainte”, cu un surâs cumsecade, de parcă asta le-ar face plăcere. M-am ridicat. Bine, ştiam că am toată viaţa înainte, dar n-o să-mi fac sânge rău din asta.
“Cred ca pentru a trai trebuie s-o pornesti foarte de tanar, fin’ca mai tarziu nu faci doua parale si nimeni n-o sa-ti daruiasca viata inapoi.”
Oamenii ţin la viaţă mai mult ca la orice, şi e chiar amuzant, când te gândeşti câte minunăţii există pe lume.
Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Ai toata viata inainte, Romain Gary