American Buffalo sau cum se joaca o dramedie


American Buffalo

Puteam sa bag mana in foc ca nu m-am mai intalnit cu David Mamet pana acum, dar la o simpla cautare pe google am constatat ca ii apartin un premiu Pulitzer si cel putin doua scenarii celebre: "Postasul suna intotdeauna de doua ori" si "Hannibal".

Dupa subiectul din "American Buffalo" eu nu m-am dat in vant. Actiunea se invarte in jurul unei monede vechi cumparata de un colectionar din magazinul de vechituri al lui Don, pe o suma prea mare pentru cate informatii avem si prea mica pentru pretentiile proprietarului. Don pune la cale, impreuna cu un boschetar luat sub aripa lui protectoare si cu partenerul sau de poker, recuperarea monedei-subiect. Piesa nu duce niciun fir pana la capat, jaful nu se intampla, despre moneda cu cap de bizon nu aflu daca e valoroasa sau nu, iar cel de-al patrulea participant la jaf - Fletcher - e un personaj fantoma pe care l-am asteptat pana la aplauzele de la final. N-a aparut.

Dar am senzatia ca nu pentru subiect se urmareste piesa asta, Nu pot sa definesc ce-am urmarit. O comedie? O tragedie? O combinatie intre cele doua, poate. O monografie a unei categorii de joasa speta. O analiza de limbaj, de principii, de mod de gandire.

Comunicarea e pestrita, la limita de trivial. M-a frapat antiteza dintre limbajul brut si temele abordate - prietenia, loialitatea, altruismul. Cred ca te indeamna cumva la introspectie piesa asta. Pentru cine se mai intreaba astazi unde se gasesc asemenea comori caracteriale, ei bine, ele se pare ca se afla in spetele joase ale societatii.

Decorul? Neincapator pentru atata talent actoricesc, eu cu impresia asta am ramas. Un teatru mic, intim, "de familie" imi vine sa-i spun. Fara vreun confort deosebit, fara impozanta marilor sali de teatru, fara fason si pretentii. Si mi-a placut asa. S-a jucat la un metru de mine, de-aici si impresia ca am participat cumva la evenimentele de pe scena. Sau macar ca le-as fi putut influenta daca m-as fi hotarat sa particip :)

Actorii? Ah, actorii! Cele mai fericite alegeri, as spune.

Gigi Ifrim (Don) este un Al Capone mai mic si chinuit de astm - in special in momentele esentiale. Se vrea a fi un mafiot calm si stapan pe sine.

Vlad Zamfirescu (Teach), intr-un rol extrem de dinamic, e un infractor egoist si oportunist, care mimeaza profesionalismul infractorilor de categorie grea.

Si l-am lasat la urma pe cel care duce tot greul spectacolului - impiedicat peste masura, Marius Florea Vizante (Bob) e responsabil pentru cele mai multe hohote de ras :). Eu nu m-am indoit nicio clipa ca e un pungas usor retard, dar extrem de loial patronului sau. Nici pana la finalul piesei nu m-am hotarat daca sa ma distrez pe seama lui, sau sa-mi fie mila :)

Pentru cei care au chef de o portie buna de ras, de actori tineri si talentati care stiu cum sa puna in valoare o piesa de teatru, si de un decor nonconformist si inedit, "American Buffalo" se joaca la Teatrul Act.

Share Button
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.