Avem libertatea de a alege. Ce facem cu ea? 1


Putem alege sa evoluam, si totusi ramanem pe loc. Putem alege sa fim fericiti, si totusi suntem nefericiti, tristi si apasati de griji. Putem alege sa acceptam sau sa schimbam, si totusi alegem sa acceptam.
Se pare ca mai mult decat orice pe lumea asta ne temem de schimbare. Oare de ce?
Exista doua motive pentru care oamenii in general fac o schimbare: pentru ca s-au dezvoltat suficient incat schimbarea a venit in mod firesc, sau pentru ca doare, si atunci o fac fortat.
Pozitia ta fata de ideea de schimbare iti arata pe ce treapta a dezvoltarii te situezi.
Pentru majoritatea oamenilor, schimbarea nu este o alegere, ci o necesitate.
E frumos sa visezi ca poate intr-o zi lucrurile vor sta altfel, dar nu e normal sa nu faci nimic concret pentru asta. Nu poti sa te astepti la alte rezultate daca faci lucrurile la fel ca pana acum. Daca esti pe un drum in care nu te mai regasesti, afla ca poti sa schimbi directia oricand.
Ce te impiedica, totusi?
Teama de esec, cel mai probabil. Teama de refuz, teama de a nu te ridica la inaltimea asteptarilor.
Dar sa mergi cum ai invatat? Ai cazut, te-ai ridicat, si ai mers mai departe. Tot cazand si ridicandu-te, ai invatat sa mergi :) Asa functioneaza. Ce s-a intamplat de atunci si pana acum? De unde am deprins teama de cazaturi?
Pe mine nu ma doare nimic mai tare decat sentimentul ca nici macar n-am incercat. Nu ai cum sa inveti, daca nu experimentezi. Daca nici macar nu incerci. Daca nu accepti provocari, competitii, orice te-atrage. Nici unul dintre noi n-a primit vreun manual la nastere din care sa invete cum sa treaca prin viata. Si nu exista alta cale sa inveti decat experimentand.
Eu in final, sunt mai bogata decat cel care n-a primit un "NU" clar si raspicat, toata viata lui. Pentru ca eu stiu ca pot sa accept un esec, sa invat din el si sa merg mai departe.
O singura categorie de oameni nu va suferi vreun esec vreodata: cei care nu se angajeaza in nimic, niciodata.
"Infrangerea ne face sa pierdem o batalie sau un razboi. Renuntarea nu ne mai lasa sa luptam."  Paulo Coelho.
Sunt ferm convinsa ca e mai usor sa alegi confortul mediocritatii decat incertitudinea schimbarii. Nu poti sa fii decat stapanul sau victima propriei atitudini. Tu ce alegi?
Am auzit de prea multe ori in ultima vreme ca "asta e lumea in care traim". Si-mi suna asa... a resemnare. Pai NOI formam lumea in care traim. Lumea in care traim suntem noi. Eu si cu tine. Si daca nu ne place in ce lume traim, ce ne opreste sa traim altceva?
Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Avem libertatea de a alege. Ce facem cu ea?