Cand ceva trebuie sa se schimbe


Amanam. Ne ingrijoram din nimicuri. Asteptam. Cerem voie. Cautam aprobarea la ceilalti. Ne obsedeaza ideea de control. Incurajam dramele. Facem un pas inainte si doi inapoi. Ne plangem. Ne comparam cu ceilalti. Traim in trecut. Incercam sa trisam. Si mai ales, evitam lectiile dure.

Pe mine una ma surprinde de fiecare data rezistenta oamenilor la schimbare. Am face orice, numai sa nu trebuiasca sa schimbam ceva. Si mai ales, sa nu trebuiasca sa ne schimbam noi. Sunt mult prea multi cei care striga-n gura mare ce fel de viata isi doresc, si prea putini cei care se mobilizeaza pentru a ajunge acolo. Insa vine un moment in viata fiecaruia dintre noi cand pur si simplu simti ca nu mai poti sa mergi mai departe in felul in care ai mers pana acum. Cand stii, fara urma de indoiala, ca ceva trebuie sa se schimbe. Bine, ar putea sa fie soarta, destinul sau norocul, dar cum lumea incepe intotdeauna cu tine si se termina cu ceilalti, asa si schimbarea trebuie sa vina din interior.

Am fost candva, cumva, si eu la limita dintre decizie si indecizie. Si de aceea pot sa afirm clar si cu simt de raspundere ca intre nemultumire de sine si implinire e un pas cat toata China care se numeste "actiune". Nu se poate altfel. Oricat de convinsi am fi ca daca ne dorim lucruri suficient de mult, pana la urma astrele se aliniaza pe placul nostru, adevarul este ca pana nu ne miscam inspre directia in care vrem sa mergem nu se intampla nimic.

Suntem ciudati intr-un fel, noi oamenii. Pentru ca mai degraba alegem nefericirea si confortul decat fericirea si disconfortul. Viata este o serie de greseli, presupuneri si revizuiri. Privind retroactiv, unele decizii iti vor parea bune si altele nu prea. Nu poti sa iei cea mai buna decizie de fiecare data, poti doar sa iei cea mai buna decizie in acel moment, cu datele pe care le aveai atunci. E tot ce poti face, si daca nu te impaci cu ideea n-ai cum sa mergi mai departe.

Ne complicam inutil existenta, cand lucrurile imi par simple acum. E mai bine singura decat prost insotita. Daca te simti mai mult rau decat bine intr-o relatie, e timpul s-o parasesti elegant. Daca te nemultumeste locul de munca, e timpul sa-ti cauti unul care sa ti se potriveasca mai bine. Sau, si mai bine, sa-ti fii propriul sef. Daca te nemultumeste cantarul, e timpul sa faci sport. Daca n-ai energie pentru toate planurile pe care le ai, incepe sa mananci sanatos. Găsești aici cateva produse, precum aceste aparate de procesare a alimentelor, care te vor ajuta sa le prepari fara sa pierzi din proprietati.

Cred ca cel mai rau loc in care te poti afla este la granita dintre a visa si a-ti transforma visele in realitate. Cand nu stii daca sa ramai unde esti sau sa mergi mai departe. Cand nu stii daca sa ramai la fel, sau sa inviti schimbarea in viata ta. Si mai ales, cand nu stii daca sa preferi incertitudinea schimbarii in locul certitudinii cu care nu mai poti convietui. Viata iti intinde provocari la tot pasul, iar tu nu te dezvolti daca nu faci lucruri care te sperie. A face sau a nu face schimbari tine de increderea in tine. In viata nu e necesar sa cunosti toti pasii, dar trebuie sa stii neaparat unde-l pui pe urmatorul. Avem cumva ideea fixa ca nu stim cum sa gestionam o situatie noua, pentru ca nu ne-am mai lovit de ea. Dar, asa cum succesul nu este o destinatie, nici esecul nu este. Ambele sunt procese. Nu-i vorba de scopul final intr-o schimbare, ci de drumul pana la scopul final. De felul in care evoluezi pe parcurs. Capacitatea de a-ti gestiona viata cu succes tine de nivelul de greutate al situatiilor de care te lovesti. Daca stai ca strutul cu capul in pamant, in locsorul tau comod si confortabil, n-ai cum sa inveti sa depasesti situatii dificile. Si fara asta, nu poti sa spui ca-ti controlezi propria viata.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.