Când simți ca nu mai poți, mai poți un pic


Sunt cativa ani de zile buni de cand in viata mea nu mai exista doar jobul, casa si atat. Pentru ca eu cred in puterea terapeutica a lucrurilor facute doar pentru tine. Cred in puterea terapeutica a unui hobby. Sau a mai multora. Si cred in puterea terapeutica a lucrurilor facute pentru ca vrei, nu pentru ca trebuie. Paradoxal, cele mai importante lucruri in viata, cele pe care le aplic si personal si profesional, nu le-am invatat nici in facultate, nici la job. Le-am invatat din ceea ce fac intre serviciu si casa. Le-am invatat din locurile in care ma duc pentru ca vreau sa ies din zona de confort.

Recent, am facut o pasiune pentru escalada. In sala, ca momentat la stanca pare un vis frumos si destul de indepartat. Si-mi place tare sa ma catar, pentru ca, dincolo de aspectul sportiv al activitatii, nu stiu sa mai fi fost asa prezenta in vreo indeletnicire si nu stiu ce altceva mi-a mai retinut atat de tare atentia. Pentru ca escalada lucreaza cu mintea ta mai mult decat o poate face orice psihoterapeut :)

  1. Uneori, ceea ce doare cel mai tare iti ofera cea mai buna lectie. Cu timpul, uiti cat te-a durut, dar nu uiti ce te-a invatat. Cele mai dureroase lectii sunt si cele mai importante.
  2. Cand obosesti, e timpul sa te odihnesti un pic si sa respiri constient, nu sa renunti. Pentru ca, oricat de tare doare sa mergi mai departe, doare mai tare sa renunti.
  3. Nu conteaza cat de sus poti sa ajungi, ci felul in care ajungi pana acolo. Intotdeauna e vorba de drum, nu de destinatie. Si ideal ar fi sa-ti creezi propriul drum, nu sa calci pe carari batatorite.
  4. Daca nu iti provoci limitele, n-ai sa stii niciodata ce poti sa devii. Ceea ce te provoaca te va schimba.
  5. Puterea nu vine din ceea ce poti sa faci. Vine din depasirea lucrurilor pe care candva nu le puteai face. Vine din infrangerea temerilor care candva te stapaneau.
  6. Trebuie sa crezi. In tine, in primul rand. Nu sa stii cat poti, ci sa stii ca poti. Orice pe lumea asta, daca depui suficient efort. Ca sa faci lucruri extraordinare, trebuie sa ai asteptari extraordinare.
  7. Nu conteaza cat de incet inaintezi, atata timp cat nu te opresti. Un kilometru in 5 minute e aceeasi distanta cu un kilometru in 10 minute.
  8. Cand simti ca nu mai poti, mai poti un pic. Avem limite psihice inainte de cele fizice. Si de multe ori, ceea ce gandesti lucreaza impotriva ta. Nu, nu ai obosit sa fii puternica. Ia-o de la capat ori de cate ori este nevoie :)

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.