Cand un pas inapoi inseamna mai multi pasi inainte


Am crezut intotdeauna ca rabdarea e o virtute pretioasa. Ca loialitatea si consecventa sunt calitati cu care te poti mandri in orice circumstanta. Ca perseverenta iti pune la picioare obiective pe care le urmaresti cu inversunare. Ca visele adevarate te mistuie inainte, ca mai apoi sa te implineasca. Ca pentru ceea ce-ti doresti trebuie sa mergi pana in panzele albe.

Dar viata, cu un simt al umorului fantastic, tine sa-mi tot scoata in cale lectiile prost invatate despre rabdare, loialitate, consecventa si perseverenta. Exista un echilibru in toate pe lumea asta si orice, fie bun sau fie rau, are tempo-ul sau si situatiile potrivite.

E cel mai greu sa ne desprindem de locuri in care nu ne mai potrivim. E nevoie de mult curaj sa ne lipsim de oameni cu care nu mai rezonam, sau de lucruri care nu se mai asorteaza cu noi. Si daca, prin nu stiu ce conjunctura, se intampla sa intoarcem spatele si sa urmam o alta directie, o facem cu pasi marunti si lenti si cu priviri aruncate peste umar.

Mi-e greu sa-mi imaginez ca ne sunt sortiti pe viata oameni cu atitudini mai potrivite in vreo lupta decat intr-o relatie, mi-e greu sa resping in ideea ca asta atrage si mi-e greu sa fortez potriviri acolo unde nu mai rezonam.

Aproape am invatat si eu ca nu-i pe lumea asta vreun motiv sa vreau ceea ce nu ma (mai) vrea. Abia am invatat sa fac un pas inapoi atunci cand nu mai pot merge inainte. Sa ma retrag, sa ma detasez. Sa nu fortez imi pare mai important acum decat orice alta calitate.

Si acum stiu ca pot, dar nu mai vreau sa-mi confirm prezenta in locuri in care nu ma simt bine. Si nici sa raman peste masura acolo unde vremea mi-a trecut deja.

Se spune ca daca vrei ceva cu adevarat, tot universul concura la implinirea scopului tau. Eu cred mai degraba ca focusarea pe un singur obiect te lipseste cu succes de alternative si iti poate aduce, in schimb, cel mult o mandrete de obsesie. De fapt, visele se urmaresc si se indeplinesc (paradoxal) prin detasare, iar oamenii se apropie si se pastreaza doar daca-i lasi liberi sa fie asa cum simt si vor.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.