20 de lucruri pe care le-am invatat in 30 de ani 1


1. Sa nu-mi mai pierd timpul cu oameni care ma trag in jos. Sa pastrez alaturi de mine, in schimb, oameni frumosi, oameni cu care sa impart aceleasi ganduri si idei. Am invatat sa ma indepartez de cei care ma incarca cu bagajul lor emotional, de cei care nu poarta decat resentimente si ranchiuna si sa-mi petrec timpul cu oamenii care stiu sa se bucure de viata.

2. Din punct de vedere al dezvoltarii personale, mediocritatea este cel mai trist lucru care mi se poate intampla. Am invatat sa nu ma invart prea mult in zona de confort, sa ma pun singura in situatii dificile, sa ma provoc si sa invat cate ceva nou in fiecare zi.

3. Am renuntat sa-mi pierd vremea la televizor sau citind ziare de scandal. Am invatat unde sa caut si de unde sa-mi iau informatii de calitate, nealterate de goana dupa senzational si lupta pentru rating.

4. Sa ma bucur de neprevazutul fiecarei zile. M-am obisnuit cu gandul ca nu pot impiedica lucrurile rele sa se intample, dar am aflat despre mine ca le pot face fata. Sa stii ca poti sa treci peste orice-ti rezerva ziua de maine iti da o forta nebanuita.

5. Asteptarile aduc suferinta. Si in momentul de fata singurele asteptari pe care le am sunt de la mine.

6. Cu cat urmaresti ceva cu tot dinadinsul, cu atat mai tare fuge de tine. Legea respingerii, i-as spune. Fie ca e vorba de vreo dragoste sau de vreun job, am dobandit o anumita relaxare care vine, zic eu, numai odata cu varsta. Doar timpul te invata ca si lucrurile au un tempo al lor si momentul pe care eu il consider potrivit nu corespunde intotdeauna cu legile universale. Pot sa bat din picioare si sa-l tin pe "vreau acum" in brate pana nu mai pot, daca nu e timpul potrivit, universul ma priveste impasibil.

7. Cum sa folosesc retelele sociale. Pare banal, dar este una dintre cele mai importante lectii. Majoritatea ne pierdem vremea pe Facebook. Si nu ne pasa ce imagine ne formam pe retelele sociale. Ideea este ca daca stii unde si cum sa cauti, Facebook este o unealta excelenta sa te cultivi, sa gasesti informatie de calitate, sa-ti faci prieteni noi cu care sa interactionezi in mod real, sa gasesti oameni pasionati de aceleasi lucruri ca tine sau sa-ti promovezi afacerea.

8. Sa ma focusez pe cateva lucruri importante. Un om destept a spus o data ca daca ai mai mult de trei prioritati, n-ai niciuna de fapt. Perfect adevarat. Societatea zilelor noastre ne invata sa facem o multime de lucruri neimportante, fara sa excelam in nimic. Multitaskingul este amenintarea vremurilor noastre. Este decizia fiecaruia dintre noi in ce directie merge si pe ce se focuseaza, dar e important sa nu ne pierdem in amanunte. Suntem obisnuiti sa facem multe lucruri prea putin importante si asta inseamna lipsa de eficienta si pierdere de vreme.

9. Am invatat sa pun intrebarile potrivite.  Intrebarile pe care le pui spun totul despre tine. Cand stii cum sa intrebi, ce sa intrebi si pe cine sa intrebi, orice problema ai avea este pe jumatate rezolvata.

10. Timpul nu sta pe loc, iar viata nu incetineste. In acest context, grija pentru sanatate este cumva subestimata. Sa te hranesti sanatos nu e chiar atat de greu: cereale integrale, fructe si legume, carne slaba si lactate este un inceput bun. O vizita anuala la medicul generalist si una la o clinica dentara sunt  neaparat necesare. Zambetul este cartea ta de vizita, si daca vrei sa afli cum poti sa ai un zambet irezistibil da click aici.

11. Am invatat ca experienta este supraestimata. Asa cum nu e niciodata prea tarziu sa incepi un lucru, nu este nici prea devreme. Nu trebuie sa fii expert in domeniul pe care ti l-ai ales, e suficient sa fii cu un pas inaintea celorlalti. Vointa si munca asidua pot bate orice experienta.

12. Pasiunea nu este ceva predefinit. E garantata la nastere, eu asa cred si fiecare om s-a nascut sa exceleze in ceva, dar despre ce e acel ceva nu-ti mai spune nimeni. Trebuie sa cauti si nu exista alta cale decat prin incercari repetate. Da, pasiunea se cultiva. Dupa ce ai vazut si ai incercat o multime de lucruri. Asta inseamna ca trebuie sa cauti ce ti se potriveste si ce se aliniaza cu dorintele tale, nu sa astepti sa iasa singura la iveala.

13. Sa ma feresc de credite. E o lectie dureroasa pentru multi dintre noi, dar trebuie sa ne iasa din cap odata mentalitatea asta de viata pe datorie. Nu creditul in sine este rau, ci modul in care il folosim. Ne dorim mult mai mult decat ne permitem si asta ar trebui sa fie un impuls pentru a castiga mai mult, nu pentru a ne imprumuta mai mult.

14. Dragostea nu e de ajuns. Oh da, dragostea e un verb. Dragostea inseamna actiune, nu cuvinte goale si asteptari nerealiste. Cand iubesti, arati ca-ti pasa. Iti sustii afirmatiile prin fapte. Protejezi. Ierti. Esti tandru si generos. Da, dragostea autentica se manifesta si implica actiune.

15. O relatie adevarata se bazeaza pe a da si a lua. O relatie unilateral dezvoltata e toxica. Nu exista relatie benefica bazata numai pe a lua, asa cum nici sa sustii ca esti dezinteresat si nu astepti nimic in schimb nu e mai sanatos din punct de vedere mental. Dragostea neconditionata e un mit.

16. Adevarul e relativ. E extrem de dificil sa te pui in pantofii celuilalt si sa privesti problema si din perspectiva altcuiva. Dar am invatat ca pana si realitatea e relativa, si adevarul meu o data cu ea, ca realitatea mea poate sa nu coincida cu a altora iar ceea ce cred eu la altii capata alte valente, ca fiecare om are propriul univers in care traieste si care cuprinde numai ceea ce vrea sa vada si sa auda.

17. Schimbarea nu este ceva rau. Vrem cu totii rezultate diferite, dar putini suntem receptivi la schimbare. Restul ne temem. Pentru ca schimbarea inseamna nesiguranta, nesiguranta inseamna disconfort, si noua disconfortul nu ne place. Ideea este ca daca nu initiezi schimbarea, devii victima ei. Si e mai bine sa fii in fruntea procesului, decat sa te duci cu valul.

18. Majoritatea temerilor noastre n-au nicio baza reala. Ne temem numai de ceea ce nu cunoastem. Si oricum lucrurile rele nu vin cu preludiu.

19. Relatiile nu sunt despre celalalt. Sunt despre mine. Si nu sunt despre ceea ce astept, despre ceea ce vreau sa primesc, despre ceea ce imi place sau nu. Sunt despre mine si felul in care ma percep, sunt despre ceea ce am si ceea ce-mi lipseste.

20. Am invatat sa nu ma mai compar cu ceilalti. Tendinta de a fi perfect, de a te alinia in randul oamenilor, de a trai dupa dogme si de a te conforma normelor altora te lipseste de roadele propriilor experiente, te handicapeaza si te robotizeaza.

Share Button


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “20 de lucruri pe care le-am invatat in 30 de ani

  • Cata Lin

    Ai putea usor sa reformulezi si sa faci un fel de juramint de 20 de puncte al vietii moderne normale :). De ex. in loc de “3. Am renuntat sa-mi pierd vremea la televizor sau citind ziare de scandal. Am invatat unde sa caut si de unde sa-mi iau informatii de calitate, nealterate de goana dupa senzational si lupta pentru rating.” sa fie “3. Jur sa nu ma uit pa TV sau sa citesc ziarele de scandal, cat si caut informatia de calitate, nealterata de goana dupa senzational si lupta pentru rating”.