Cel care-ti sta alaturi trebuie sa te transforme in cea mai buna varianta a ta


O vorba veche spune ca e mai bine singura decat intr-o relatie care nu-ti aduce nicio satisfactie. Cel care-ti sta alaturi trebuie sa te transforma in cea mai buna varianta a ta, altfel nu e omul cu care sa pasesti prin viata. Omul cu care sa imparti inelul de logodna, visele, sperantele si planurile de viitor are aceleasi idealuri. Pentru ca iubirea sanatoasa nu e cea care iti ia mintile si-ti rascoleste sufletul, e cea care se dezvolta natural, firesc, trece prin toate etapele si te aduna intr-un intreg. Iubirea adevarata, matura, nu-ti anihileaza orice urma de ratiune, ea iti deschide ochii catre noi orizonturi. Iti largeste viziunea, nu ti-o ingusteaza. Iubirea adevarata nu e despre priviri care se incruciseaza si care nu se vad decat unele pe altele, e despre priviri inainte, in aceeasi directie. 

Nu toate relatiile sunt egale si nu toate functioneaza pe baza legii reciprocitatii. Sa ai o persoana alaturi de tine nu inseamna implicit ca traiesti o poveste de dragoste, iar daca jumatatea pe care ai ales-o face doar figuratie in viata ta si nu se implica activ in relatie, mai mult ca sigur ca o sa-ti fie mai bine singura.

E o mare diferenta intre a fi singura si a te simti sigura. Poti sa te simti singura inconjurata de oameni, la fel cum poti sa fii singura fara sa te simti singura. Dar cand fericirea ta poarta numele celor din jur, cand fugi de tine ca sa te intalnesti cu ceilalti, e timpul sa faci un pas inapoi. Ma intreb uneori, retoric probabil: oare cand vom scapa de conceptia asta defecta cum ca relatiile garanteaza fericirea? Adevarul este ca atunci cand ai niste probleme interioare de rezolvat nicio relatie nu-ti va aduce fericirea.

In secolul vitezei pare ca nimeni nu-si mai face timp pentru cunoastere interioara. Nimeni nu mai are timp sa se mire, sa se intrebe, sa faca analiza riguroasa cu privire la propriile stari. Cand timpul a devenit cel mai de pret bun pe care-l ai, sa-ti acorzi timp sa fii singura pare un lux. Dar sa te cunosti, sa inveti sa-ti obtii validarea de la tine si nu de la cei din jur este esential. N-ai sa gasesti niciodata persoana potrivita daca accepti mai putin decat meriti. Suntem, de cele mai multe ori, ferm convinsi ca orice este mai bun decat nimic. Cand e vorba de relatii insa, nimic este mai bun decat orice.

Dezamagirea nu construieste sima de sine. Asa cum frumusetea si rafinamentul stau in detalii, asa cum un pandantiv transforma o tinuta anosta intr-una plina de eleganta, asa si stima de sine insufleteste orice caracter. Viata se intampla pur si simplu. Dar depinde de noi sa acceptam in ea doar oameni care ne cresc si ne dezvolta, care ne accepta pentru ceea ce suntem si care ne ajuta sa devenim ceea ce vrem sa fim.

 

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.