Cele patruzeci de legi ale iubirii, Elif Shafak


Drept sa spun, am tot evitat sa citesc cartea lui Elif Shafak din cauza titlului usor siropos. Imi imaginam un roman de dragoste usurel si care sa nu provoace vreo intrebare existentiala. Cand in sfarsit m-am hotarat sa o deschid, am constatat ca nu ma puteam insela mai tare. Elif shafak este o scriitoare minunata, care impleteste intr-un fel unic povesti din secole diferite. Cartea ei se simte mai mult decat se citeste. Iti patrunde in suflet, iti rascoleste convingerile, te indeparteaza de valori materiale si iti arata ca avutia este intotdeauna de ordin spiritual. Romanul ei surprinde dragostea in multiple ipostaze, de la cea spirituala la cea romantica.

"Cele patruzeci de legi ale iubirii" este alcatuita din doua naratiuni paralele, doua povesti separate de secole si doua iubiri de natura diferita. Firul contemporan ne conduce pe urmele Ellei Rubinstein, sotie si mama casnica aparent fericita, a carei viata se schimba in momentul in care se angajeaza la o agentie literara. Prima ei sarcina este intocmirea unui referat asupra cartii "Dulce blasfemie" a lui Aziz Zahara, un misterios scriitor necunoscut. Iar cartea "Dulce blasfemie" este cel de-al doilea plan narativ.

In ciuda faptului ca are o viata lipsita de griji, Ella traieste un permanent sentiment de neimplinire. Se refugiaza treptat in cartea lui Aziz, si viata ei nu va mai fi niciodata la fel. Intra astfel in lumea dervisului sufit Shams din Tabrīz si merge pe urmele legaturii spirituale dintre acesta si poetul persan Rumi.

Legile lui Shams schimba vietile tuturor, dar in primul rand schimba viata Ellei si pe cea a lui Aziz. Puterea iubirii care schimba vietile celor care-si deschid sufletul catre ea nu tine cont de timp si spatiu. Iubirea spirituala schimba destinul lui Rumi, iubirea romantica schimba destinul Ellei. Iubirea este cea care o face pe Ella sa paraseasca o viata plina de aparente. Iubirea e cea care-l face pe Rumi sa abandoneze conventiile, sa priveasca adanc in sufletul sau si sa vada cine este cu adevarat.

Cartea poate fi cumparata de aici. Daca doriti sa vedeti si alte produse de pe site-ul producatorului, le gasiti aici.

„Orice ti s-ar intampla in viata, oricat de ingrijoratoare ar putea parea lucrurile, nu pasi pe taramul deznadejdii. Chiar si atunci cand toate usile raman inchise, Dumnezeu va deschide o noua cale doar pentru tine. Fii recunoscator! E lesne sa fii recunoscator cand totul merge bine. Un sufit e recunoscator nu numai pentru ce i s-a dat, ci si pentru ce n-a primit.”

„Soare-rasare, soare-apune, miazazi ori miazanoapte, nu are nicio insemnatate. Oriincotro te-ai indrepta, ingrijeste-te doar sa prefaci fiecare calatorie intr-una launtrica. Daca vei calatori inlauntrul tau, vei putea colinda intreaga lume, cat e de intinsa si dincolo de ea.”

„Cautarea Iubirii te schimba. Nu e niciun cautator printre cei ce pornesc in cautarea Iubirii care sa nu se coaca la minte pe drum. In clipa in care pornesti in cautarea Iubirii, incepi sa te schimbi pe dinauntru si pe dinafara.”

„Daca vrei sa schimbi modul in care se poarta ceilalti cu tine, ar trebui sa schimbi intai modul in care te porti tu cu tine. Pana cand nu inveti sa te iubesti, pe deplin si cu-adevarat, nu ai cum sa fii iubit. Odata ce izbutesti lucrul acesta, fii insa recunoscator pentru orice ghimpe pe care ceilalti ti l-au aruncat in cale. E un semn ca vei fi curand potopit de o ploaie de trandafiri.”

„Cand toti cei din lumea asta se zbat sa ajunga undeva si sa devina cineva, doar ca sa lase totul de izbeliste dupa moarte, tinteste la treapta din urma a nimicniciei. Traieste viata asta la fel de usor si de gol ca numarul zero. Nu suntem cu nimic deosebiti de un urcior. Nu infloriturile din afara, ci goliciunea dinlauntru ne tine in picioare. In acelasi fel, nu ceea ce nazuim sa implinim, ci intelegerea nimicniciei ne face sa mergem mai departe.”

„Nu e niciodata prea tarziu sa te intrebi: “Sunt pregatit sa schimb viata pe care o traiesc? Sunt pregatit sa ma schimb pe dinauntru?  Daca fie si o singura zi din viata ta e aidoma celei dinainte, este fara indoiala pacat. In fiecare clipa si cu fiecare noua suflare, trebuie sa te simti reinnoit iar si iar. Exista o singura cale de-a renaste la o viata noua: sa mori inainte de moarte.”

„O viata fara iubire e lipsita de insemnatate. Nu te intreba ce fel de iubire ar trebui sa cauti, spirituala ori materiala, divina ori pamanteasca, rasariteana sau apuseana… Impartirile duc doar la alte impartiri. Iubirea nu poate fi nici numita, nici lamurita. E ceea ce e, pur si simplu.”

“Iadul e in acum si aici. La fel si raiul. Inceteaza sa-ti mai faci griji din pricina iadului si sa mai visezi la rai, caci sunt amandoua cuprinse chiar inlauntrul clipei de-acum. De fiecare data cand ne indragostim, ne inaltam la rai. De fiecare data cand uram, pizmuim sau ne infruntam cu cineva, ne rostogolim drept in flacarile iadului.”

"Lumea intreaga e cuprinsa intr-o singura fiinta omeneasca – tu. Tot ce vezi in jur, pana si lucrurile care nu-ti plac, pana si oamenii pe care ii dispretuiesti ori ii urasti, se afla inlauntrul tau in felurite masuri. Prin urmare nici pe Șeitan nu-l cauta in afara ta. Diavolul nu este o putere neobisnuita ce loveste din afara. E o voce obisnuita dinauntru. Daca ajungi sa te cunosti pe deplin, infruntand cinstit si hotarat atat fața ta intunecata, cat si fața ta luminoasa, vei ajunge la cel mai inalt chip de stiinta. Cand cineva se cunoaste pe el sau pe ea, el sau ea il cunoaste pe Dumnezeu."

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.