Clubul de carte Nordic Noir


Joi, pe 16 iulie, am participat pentru prima oara in viata mea la un club de carte. Desi sunt mare iubitoare de carti, desi imi place sa citesc si imi place sa vorbesc despre cele care m-au impresionat, nevoia de a participa la un club de carte nu m-a vizitat pana acum.

Am ramas cumva, de-a lungul anilor, cu impresia unor cenacluri literare extrem de scortoase, cu participanti cu veleitati de critici literari, care discuta despre carti neintelese si neapreciate decat de ei. Ei bine, clubul de carte Nordic Noir n-a fost deloc asa. Organizat de Editura Trei si avandu-le ca moderatoare pe Andreea Chebac si Laura Caltea (Blogul unei cititoare de cursa lunga), intalnirea a avut loc la Ceainaria Rendez-Vous - un loc cum nu se poate mai nimerit pentru discutiile noastre livresti.

Clubul isi propune sa ca tema principala scriitori suedezi de carti politiste, thriller & mistery. Acum, e bine sa stiti ca scriitorii suedezi sunt cei mai buni in materie de carti politiste. Au o intriga atat de complexa, de vasta, si ating atat de multe aspecte, incat simpla reducere a lor la un singur gen literar e neconforma cu realitatea.

Tema primei editii a fost primul volum din trilogia "Millennium" a lui Stieg Larsson. Pe care eu am citit-o special pentru clubul de carte, desi era pe lista mea de lecturi de multa vreme. Si pot sa va spun ca, desi trilogia are dimensiuni considerabile, actiunea te prinde atat de bine si de repede incat nu mai poti sa lasi cartea din mana.

Desi tema aleasa pentru clubul de carte a fost doar primul volum al trilogiei, am povestit cate putin din toate cele trei volumele. Am ras, ne-am distrat, am baut ceai rece, iar atmosfera primitoare si relaxata e descrisa cel mai bine de Teodora Ivan, PR Manager la Editura Trei: "Am povestit cum am uitat sa coboram din metrou / autobuz, cum s-a racit apa in cada si nu stiam de ce ne este frig, cum am citit 2320 de pagini (cele trei volume) in trei zile, cum am fost amenintate de mama-soacra ca nu pune muraturi pentru iarna pana nu termina de citit trilogia Millennium sau cum ne opream din citit (doar pentru un minut) si verificam daca e incuiata usa apartamentului, apoi ne cufundam din nou in lectura. O frumoasa dependenta de Stieg Larsson..."

Editia a II a  clubului s-a stabilit pentru 20 august, cand vom discuta despre romanul lui A.J.Kazinski, "Somnul si moartea":

Intr-o noapte, la Copenhaga, o femeie cu un mesaj enigmatic scris pe mana se arunca de pe un pod. Desi a fost chemat Niels Bentzon, negociatorul politiei din Copenhaga, acesta nu a reusit s-o convinga pe femeie să renunte la gestul sau. Niels va descoperi ca victima nu era doar o simpla femeie labila psihic care s-a sinucis, ci o prim-balerina la Teatrul Regal, care disparuse de doua zile. In timp ce orasul e sufocat de canicula, ancheta cunoaste noi rasturnari de situatie in clipa in care autopsia dezvaluie ca femeia fusese deja inecată si resuscitata inainte sa se arunce de pe pod. Atunci cand ajunge in sanul unei societati secrete care practica moartea clinica, Niels Bentzon descopera ca se afla pe urmele unui criminal misterios si foarte meticulos...

Si mai jos aveti cateva poze care surprind atmosfera de la clubul de carte:

 

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.