Copiii invata prin joc


Principala activitate a unui copil este joaca. Asa invata el, si tot asa se distreaza. Cred ca fiecare dintre noi avem ceva de invatat de la copii, si anume cum sa acumulam informatii noi si sa ne distram in acelasi timp. Jocurile si jucariile ii ajuta sa invete notiuni noi, sa-si dezvolte imaginatia si creativitatea. Ii ajuta sa se adapteze la situatii noi si sa cunoasca mediul inconjurator. Ii ajuta, de asemenea, sa-si faca prieteni noi, sa-si dezvolte abilitati de comunicare, sa-si dezvolte stima de sine si nu in ultimul rand, ii ajuta sa se dezvolte din punct de vedere fizic.

Inca din primele luni de viata copilul reuseste prin joc sa experimenteze, sa cunoasca, sa inteleaga lumea inconjuratoare. Jocul este modul unui copil de a-si apropia ceea ce nu cunoaste. Pentru un copil, jocul reprezinta legatura cu lumea exterioara. Pentru ca lumea din jur ii este necunoscuta si nefamiliara, copilul apeleaza la imaginatie si creativitate pentru a si-o apropia si a si-o face cunoscuta. Si pentru ca multi dintre parinti nu stiu cum sa contrubuie corect la dezvoltarea afectiva a propriului copil, jocul pare cea mai fericita alternativa pentru a-l dezvolta pe planul asta.

Pe mine ma ingrijoreaza tendintele moderne de reducere a timpului de joaca destinat copilului, in favoarea unor activitati considerate de parinti mult mai utile. In realitate, jocul in perioada copilariei are rostul lui, si este esential. Si aici vorbesc de jocul afara, in aer liber, de jocul cu alti copii, sau de jocul care ii pune mintea la contributie. Sunt ferm convinsa ca nu toti parintii au timpul necesar sa-si supravegheze copiii la joaca minim doua ore pe zi, si ca sunt bucurosi cand copilul lor se uita la televizor sau foloseste tableta. In felul acesta salveaza timp pretios. Dar, pe termen lung, rezultatele sunt dezastruoase.

Pentru ca este esential sa-ti orientezi copilul catre jocuri de echipa, sau catre cele care sa-i dezvolte creativitatea. Nu ai cum altfel sa descoperi aptitudinile propriului copil. Si daca nu poti sa i le descoperi din vreme, n-o sa stii nici catre ce sa-l indrepti sau catre ce sa-l incurajezi mai tarziu.

La varste fragede, jocul este cea mai importanta activitate care poate contribui atat la dezvoltarea fizica a copilului, cat si la cea psihica. Este modul cel mai placut de a invata un copil ce inseamna regulile si de ce trebuie respectate, sau ce inseamna sa socializeze si de ce are nevoie de socializare, este modul cel mai placut prin care poate fi invatat cum sa aiba incredere in el, si, de ce nu, pana la proba contrarie, si in ceilalti :)

Pe miniprix.ro exista o gama vasta de jocuri care pot ajuta la dezvoltarea intelectului copilului tau. De la puzzle-uri la pietricele creative, toate sunt create astfel incat sa contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.