Gradina din Carti – locul care-ti face pofta de citit


De cateva luni de zile m-am indragostit de Gradina Botanica. E o oaza de liniste si de frumos intr-un Bucuresti supraaglomerat si lipsit de spatii verzi. Aici, departe de forfota orasului, departe de gradele tropicale, intr-o zona extrem de linistita, s-a inaugurat astazi "Gradina din Carti". Si nu stiu voua unde va place sa cititi, dar eu, cand am vazut spatiul amenajat de Asociatia Team Work, m-am hotarat sa ajung aici cel putin o data pe saptamana.

La deschiderea oficiala de astazi am stat putin de vorba cu Anca Anton, managerul acestui proiect. Asociatia colaboreaza de 10 ani cu Gradina Botanica pe teme de voluntariat, iar proiectul Gradina din Carti reprezinta rezultatul efortului din fiecare weekend incepand cu luna aprilie a aproximativ 50 de voluntari.

Anca vorbeste frumos si din suflet despre spatiul inaugurat astazi. Ideea unui loc amenajat special pentru citit in Gradina Botanica a venit chiar de la iubitorii de lectura, de la oamenii care veneau in Gradina Botanica sa se bucure de o carte buna si care simteau nevoia unui loc amenajat special pentru asta. Gradina din Carti are 550 de metri patrati, detine momentan 8 seturi de mese cu banci si o biblioteca de 150 de carti. Planul de viitor pentru extinderea spatiului presupune o biblioteca in aer liber cu peste 2000 carti.

Insa pentru cei care vin aici exista un set minimal de reguli care trebuie respectate. In mare, sunt reguli de baza ale bunului simt. O regula esentiala este respectarea dreptului la liniste al celorlalti.

Gradina cu carti nu este un loc de picnic. Nu este nici loc de joaca, si nu este nici loc pentru fumat. E un spatiu dedicat in mod special lecturii, studiului si relaxarii.

Daca ati pierdut inaugurarea de astazi, mai aveti timp maine sa participati la atelierele creative. In cursul zilei de maine programul Gradinii din Carti este de la 10 la 16, interval in care se reiau activitatile de astazi:

1. Workshopul de reciclare creativa, in care participantii ajuta la realizarea unei perdele din PET-uri care va fi ulterior parte integranta a Gradinii din Carti.

2. Workshopul de nutritie, in care participantii au posibilitatea sa coloreze planse botanice informative cu plante esentiale pentru o nutritie sanatoasa.

3. Bursa ideilor de implicare comunitara, in care participantii stau de vorba cu un voluntar din asociatia Team Work, acesta ajutandu-i sa formuleze un proiect pe care il considera util in comunitate. Ideile vor fi evaluate și cel mai bun proiect va fi implementat in 2016 de Asociatia Team Work.

4. Workshopul recreativ, in care participantii care vin cu prietenii pot juca boardgames puse la dispozitie de voluntarii Team Work.

De asemenea, participantii care isi vor face un selfie cu o carte in Gradina din Carti si o vor posta pe Facebook cu tag-ul #GradinaDinCarti vor intra intr-un concurs in care vor putea castiga, prin tragere la sorti, unul dintre cele 5 stickere de perete reprezentand un arbore cu spatii pentru fotografii. Concursul foto se desfasoara in perioada 25-29 iulie.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.