Identitatea e un concept impus de societate.


Lumea in care traim ne impune standarde de viata. Societatea ne spune ce trebuie sa facem si ce nu. Ce se cade, si ce nu. Ce gusturi ar trebui sa avem. Ce trebuie sa devenim. Cutumele ei ne formeaza identitatea si de cele mai multe ori noi le luam de bune si le acordam valente de adevar incontestabil. Insa nu limitele lumii in care traim nu ne lasa sa ne manifestam in forma autentica, ci propria noastra minte. Nu suntem blocati in realitatea noastra si identitatea altora. Avem fiecare dintre noi puterea sa ne manifestam propria dorinta si sa traim in conformitate cu propriile valori. Pentru ca, daca nu suntem autentici in ceea ce facem si in felul in care ne traim viata, nicicand nu ne vom gasi pacea si implinirea sufleteasca.

Vine o vreme cand fiecare dintre noi ne privim in retrospectiva. Cand intreaga viata ne trece prin fata ochilor si ideal ar fi sa ne si placa ceea ce privim. Poate ca te intrebi frecvent despre ce e viata. Daca e doar despre jobul care te scurge de energie, despre datorii si despre relatii esuate. Poate ca te trezesti in fiecare zi sa mergi intr-un loc care de multa vreme nu-ti mai ofera satisfactii profesionale. Poate ca relatia in care esti te otraveste in fiecare zi, dar n-ai puterea sa pleci. Poate ca pierzi timp pretios si nu faci nimic pentru sufletul tau, poate ca mananci prea mult sau bei prea mult ca sa compensezi niste carente emotionale. Si indiferent cat iti doresti sa mergi mai departe in fiecare zi, simti cumva ca-ti lipseste puterea sa faci schimbari majore.

Adevarul este ca ceea ce simtim nu are legatura cu ceea ce ni se intampla. Nemultumirea de sine e acolo cu mult inainte sa ne-o arate vreo situatie cu care ne confruntam. Asta fac evenimentele care ne intra in viata: scot la suprafata ceea ce incercam sa ignoram despre noi.

Sa ai grija de tine si sa iei decizii cu privire la viata ta bazate primordial pe ceea ce e bine pentru tine, si nu pentru altii, e o prioritate care nu mai poate fi ignorata. Cei mai multi dintre noi se asteapta ca altii sa se ocupe de fericirea lor, si nu stiu ca au si singuri capacitatea de a se face fericiti.

Am invatat, in timp, ca banii sunt o forma de energie. Shoppingul este o forma de terapie. Am descoperit in timp ca mai toate lucrurile pe care le-am crezut superficiale sunt responsabile, intr-un anumit moment, de starea mea de bine. Am avut perioade cand am pus prea mult pret pe bani, asa cum am avut perioade in care i-am ignorat complet. Trebuie gasit echilibrul dintre cele doua. Banii sunt cu adevarat un instrument care ne permite, conjunctural, sa fim fericiti. O pereche de botine colorate pot inveseli o zi mohorata de toamna. O pereche de pantofi eleganti iti poate creste increderea in sine. La fel cum o carte iti deschide noi orizonturi. La fel cum un film pare sa fie o scena din viata ta. La fel cum o piesa de teatru pare sa fie jucata anume pentru tine. Am invatat ca nu trebuie neaparat sa tii usa deschisa pentru anumite lectii de viata. Ele au darul de a da buzna pentru tine si de a te invata, la momentul potrivit, tot ceea ce ai nevoie sa stii.

  1. Scoate cuvantul "fericire" din vocabular.

Paradoxal, sa fii fericit presupune sa nu mai urmaresti asta cu orice pret. Fericirea nu e o stare la care trebuie sa ajungi, e un mod de viata. Fericirea e un termen abstract. Nu e un concept in sine, e un cumul de mai multi factori. Bucuria fiecarui lucru mic, linistea sufleteasca si optimismul duc la starea de fericire. Sa o cauti cu tot dinadinsul nu aduce decat stres si frustrari.

     2. Fii sincera cu tine.

Mie imi plac oamenii autentici. Cei care-si permit sa rada, sa planga, sa se bucure de toate maruntisurile, sa fie depasiti de momente, sa aiba temeri si nesigurante, dar si puterea de a trece peste tot. Nefericirea vine din neconcordanta intre emotii si trairi. Daca accepti ceea ce simti si alegi sa traiesti in concordanta cu tine, starea de bine se instaleaza in mod natural.

    3. Iesi din zona de confort

Stii cand iesi din zona de confort pentru ca ti-e teama sa mergi mai departe, dar tottusi mergi pentru ca e bine pentru tine pe termen lung. Sa fii autentic inseamna sa fii deschis catre lucruri noi. Sa admiti ca nu stii totul pe lumea asta si sa fii dispus sa inveti cate ceva nou despre tine si despre lumea care te inconjoara in fiecare zi.

Sa iesi din zona de confort iti permite sa te vezi mai mult decat ti-ai permis pana acum sa te vezi. Ca sa-ti descoperi limitele si puterea interioara trebuie sa iesi din zona de confort. Sa faci mai mult decat ai facut pana acum. Sa incerci si lucruri pe care nu le-ai mai facut. Sa faci si ceea ce ai considerat imposibil si sa vezi ca limitele tale sunt mult mai departe decat credeai. Nimeni nu este perfect. Cu totii suntem versiuni care necesita imbunatatiri. Si poate ca ti se pare ca unii oameni duc vieti fara cusur, dar daca ajungi sa-i cunosti, chiar si cei mai bogati oameni au probleme. Si chiar si cei mai siguri oameni au nesigurante.

    4. Curajul nu inseamna sa nu-ti fie frica.

Inseamna sa te temi si totusi sa poti trece peste asta. Sa mergi inainte, chiar daca asta inseamna sa pasesti uneori cu inima stransa. Sa faci schimbari, chiar daca nu stii ce-or sa-ti aduca schimbarile astea.

   5. Cunoaste-te.

Atat de simplu este. Nu degeaba pe frontispiciul templului din Delphi este scris: „ Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste intregul Univers, cu energiile si fortele sale ascunse”. Daca ii lasi pe altii sa te defineasca, nu te vei cunoaste nicicand si nu vei trai implinit cu tine. O sa traiesti mereu versiunea altcuiva din povestea vietii tale. Daca nu gasesti in tine ceea ce cauti, nu o sa gasesti nici in lumea exterioara.

  

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.