In orice relatie, cel care detine controlul … 2


... este cel care are puterea sa plece.

Nu degeaba am ales ca, inainte de a scrie despre relatii in general, sa scriu mai intai despre munca si pasiune. Pentru ca mai intai trebuie sa existi TU, si sa fii completa, sa-ti fii suficienta si sa te descurci singura, ca mai apoi sa poti dezvolta relatii calitative.

Relatiile tale de pana acum te situeaza pe pozitia pe care o meriti in momentul de fata.

Daca inca mai crezi ca viitorul tau sta intr-o alta persoana, daca il astepti pe Prince Charming sa-ti plateasca datoriile, sa te scoata in oras, sa-ti insenineze viata si sa te faca fericita, nu vei dezvolta relatii de dragoste, ci de dependenta. Si nu vei fi pe picior de egalitate, ci in inferioritate. Cea care accepta deci, nu si cea care poate sa emita pretentii.

Dependenta nu e niciodata atragatoare. Nu provoaca, nu incita. Nimanui nu-i place o persoana care se agata, o persoana care necesita ajutor si asistenta in permanenta, care cere, care are nevoie de dovezi... Independenta pe de alta parte, este intotdeauna incitanta. O femeie care nu-si pune toate ouale intr-un singur cos, care se descurca si singura la fel de bine ca alaturi de un barbat, care are o viata profesionala si sociala activa, are toate sansele sa aiba o viata sentimentala de calitate.

Pai tie-ti place un barbat dependent? Care nu se descurca fara tine, care nu poate sa ia o decizie fara sa se consulte cu tine, care-i trist si deprimat, si te insoteste in permanenta? Eu sper ca NU! 

Ce te atrage cel mai mult la omul de langa tine? Independenta lui. Faptul ca are prietenii lui, preocuparile lui, hobby-urile lui, hotararea lui, viata lui, separat de viata ta! Deci, nu-ti lasa prietenele afara cand intri intr-o relatie, nu renunta la munca ta, la proiectele tale, nu renunta la tine pentru el cu speranta ca-l vei forma pe "noi"! Ca sa ai relatia pe care ti-o doresti, trebuie sa demonstrezi mai intai ca nu ai nevoie de ea.

Cel mai important lucru pe care l-am invatat este ca relatiile sunt finite. Cu cat accepti mai devreme finalitatea unei relatii, cu atat ai parte mai tarziu de ea.  Daca el vrea sa plece, lasa-l sa plece. Ce rost are sa-l rogi sa mai ramana cand el e hotarat deja sa plece? Si cam ce crezi c-ai mai putea sa-i spui ca sa-i schimbi perceptia referitoare la viata voastra minunata in doi cand el si-a ales deja un alt drum? Lasa-l sa se duca, cu inima deschisa, indiferent cat de greu ti-ar fi. Pentru ca menirea ta in viata asta cu siguranta ca nu este sa tragi de oameni ca sa ramana langa tine. Avem uneori sentimentul ca n-o sa mai iubim niciodata cu aceeasi intensitate ca acum. Dar peste un timp, cand altcineva ne intra in viata, reintalnim acelasi sentiment :) Si ce-am simtit inainte, ne pare o prostie :) Intotdeauna sentimentele au importanta pe care tu le-o dai, de fapt. 

Pe de alta parte, procedeaza la fel daca relatia in care esti nu mai rezoneaza cu tine. E important sa stii ce vrei de la tine, de la omul de langa tine si de la relatie, ca sa ai un sistem de valori dupa care sa o evaluezi. E important sa stii cat valorezi si ce meriti sa primesti. Si trebuie sa ai puterea sa pleci daca nu primesti ceea ce meriti. E important sa stii ce vrei sa obtii, si sa poti darui in aceeasi masura. Pentru ca ce bagi, aia scoti.

Nu vreau sa ma intelegi gresit, insa. Independenta la care te invit eu e o stare de spirit, nu o stare civila. Sa nu intelegi din asta ca trebuie sa-ti parasesti familia, prietenul sau copiii ca sa te realizezi. Vreau doar sa intelegi ca singura persoana de care ai nevoie pentru a te simti bine in viata asta esti tu. Daca esti dependenta de ceilalti, inchisa si tematoare, nu poti avea pretentia ca ceilalti sa te faca fericita, sa-ti ofere ceea ce tie iti lipseste.

Asa ca investeste in tine, nu numai fizic ci si intelectual, construieste-te, definitiveaza-te, ca sa ai de unde sa oferi. Si pentru ca, atunci cand el e la meci, sau la bere cu baietii, sau a plecat la piata acum trei zile si nu s-a mai intors, sa nu te plictisesti de una singura :))

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “In orice relatie, cel care detine controlul …