Editura: Polirom
An aparitie: 2015
Traducator: Nicolae Constantinescu
Numar de pagini: 224
Ea este foarte tanara, naiva si usor de impresionat.El este impunator, charismatic, si-i pune o lume intreaga la picioare.
Doar ca el este Abu Bilel, un terorist de aproape 40 de ani, care ucide cu sange rece in numele religiei. "Lumea intreaga" e Siria, o tara distrusa de nenumarate conflicte armate. Iar ea este Anna, o jurnalista cum rar mai intalnesti, cu dragoste pentru profesia ei si cu mult interes pentru filierele de recrutare ale Statului Islamic.
Printr-un concurs de imprejurari Anna se transforma in Melodie, o tanara de 20 ani care locuieste impreuna cu mama si cu sora ei mai mare in Toulouse. Este recent convertita la islamism, si prin urmare o prada aparent usoara pentru Abu Bilel, cu care intra in legatura pe facebook. Inca de la primele conversatii, acesta o cere in casatorie si o cheama insistent in Siria, solicitarea fiind reinnoita si cu ocazia celorlalte conversatii. Bilel ii promite pentru toata viata confort material si spiritual, daca aceasta se hotaraste sa-l urmeze si sa-i imbratiseze conceptele.
In spatele tinerei Melodie, naiva si deloc cunoscatoare a ascunzisurilor firii umane, este Anna Erelle, o jurnalista trecuta de treizeci de ani, interesata de modul in care Statul Islamic isi recruteaza adeptii prin intermediul retelelor de socializare, si prin ce metode organizatia terorista mobilizeaza cu un succes de neinteles un numar tot mai mare de tineri europeni. Anna este indeosebi interesata de factorii care-i determina pe tineri sa se alature unei cauze extremiste si de modul in care jihadistii manipuleaza mintile tinerilor nevinovati, facandu-i partasi la o lupta care nu este a lor. Iar cartea intreaga ne ofera o dimensiune exacta a nivelului manipularii la care ajung acesti oameni pentru a-si recruta adeptii.
Timp de o luna de zile, Anna intra in pielea lui Melodie si poarta interminabile conversatii cu Abu Bilel, omul de incredere al lui Abu Bakr Al-Baghdadi - leaderul Statului Islamic. Jurnalista incearca, sub identitatea lui Melodie, sa castige increderea lui Bilel, pentru a putea intelege cum gandesc cei care conduc Statul Islamic si care-si petrec timpul ucigand cu sange rece in numele unei religii care nu le-ar cere niciodata sa faca asta. Purtand valul traditional care-i lasa numai ochii descoperiti, fiind atenta la orice amanunt care ar fi putut sa-i deconspire adevarata identitate, jurnalista participa la numeroase conversatii audio si video cu Abu Bilel. La insistentele unui Bilel nerabdator s-o intalneasca, Melodie porneste spre Siria, ca ultima etapa a anchetei sale. Dar, desi isi pregateste calatoria in cele mai mici detalii, nimic nu merge asa cum se astepta si lucrurile iau o intorsatura dramatica.
Anna Erelle traieste in momentul de fata sub o identitate ascunsa. A intrerupt orice legatura cu Abu Biel, despre care unele zvonuri sustin ca ar fi decedat, fara a exista insa o dovada clara in acest sens, dar Statul Islamic reprezinta o continua amenintare pentru jurnalista.
In ceea ce ma priveste, cartea se citeste usor, dar iti ramane in suflet toata viata. Cu atat mai mult cu cat vorbim de o intamplare reala. Cu toate ca mi-a oferit cateva dintre raspunsurile pe care le asteptam, cartea Annei are meritul de a-mi ridica intrebari pe care nu le aveam, si de a descoperi ca ma intereseaza lucruri care pana acum erau intr-o realitate extrem de departata fata de mine. Siria, Iraq, Libia, sunt tari care au fost pentru o lunga perioada inafara sferelor mele de interes. Realitatea de acolo face parte dintr-un univers greu de imaginat. "In pielea unei jihadiste" e de-a dreptul o poveste fascinanta, care mi-a oferit o privire de ansamblu in jurnalismul de investigatie. Am citit-o in cateva ore, prinsa de subiect si fara sa mai stiu de nimic altceva.