Iti urasti job-ul dar nu-ti permiti sa pleci?


In fiecare dimineata te trezesti cu gandul ca trebuie sa-ti petreci cel putin 8 ore intr-un loc in care esti nefericita. Pe care-l urasti. Fiecare moment petrecut la birou pare ca nu se mai termina. Duminica seara te apuca depresia, vineri seara esti cea mai fericita.
Si de fiecare data cand evaluezi posibilitatea unei plecari, te gandesti la cat de greu este sa gasesti un alt loc de munca, la facturile pe care le ai de platit, la rate, datorii, si concluzionezi ca nu-ti permiti un asemenea risc in momentul de fata.
Cu cat te gandesti mai mult ca esti intr-o situatie fara iesire, ca n-ai nicio alternativa, cu atat iti urasti mai tare locul de munca.
1. Ce nu-ti place la locul tau de munca?
Banuiesc ca nu te-ai intrebat exact pentru ce urasti locul tau de munca. Deci, daca esti nefericita, opreste-te din lamentare si fa-ti o autoevaluare. Daca nu cunosti adevaratul motiv, este foarte usor sa spui si in continuare ca nu-ti place ceea ce faci, si sa nu faci nimic pentru a schimba lucrurile.
Hai sa vedem mai exact ce urasti la job-ul tau. Care parte nu-ti place? Pentru ca nu exista job-uri preponderent rele sau preponderent bune. Pozitia pe care tu o ocupi in momentul de fata si pe care nu ti-o doresti, s-ar putea sa fie exact visul altcuiva. E gresit sa gandesti ca daca tie nu-ti place ceva, nimanui nu-i place. 
Deci, ce nu-ti place? E vorba de natura muncii tale? Lipsa posibilitatilor de promovare? Nu-ti place seful? Nu-ti place colectivul?
Fa-ti o idee clara asupra aspectelor care nu-ti plac la locul tau de munca.
 Si dupa aceea, stabileste aspectele care iti plac. Trebuie sa fie cateva, chiar daca par neinsemnate.
2. Ce poti sa schimbi ?
Vezi care din aspectele care nu iti plac si care tin de tine se pot schimba. Poate natura muncii tale iti permite sa faci de fiecare data acelasi lucru in alt mod, si sa combati astfel plafonarea. Poate ai nevoie de responsabilitati in plus, pe care le-ai putea obtine daca demonstrezi ca te descurci bine cu cele pe care le ai in momentul de fata. Daca iti vezi locul de munca doar ca pe ceva temporar, intermediar, pana ce gasesti "ceva mai bun", afla ca daca nu vrei sa fii bun in posturi intermediare, este putin probabil sa excelezi in orice alt post. Daca-ti urasti locul de munca, nu inseamna ca nu trebuie sa mai dai randament. Mai rau decat un job pe care il consideri sub pregatirea si asteptarile tale, este sa fii concediat din acest job :) Asa ca adopta o atitudine pozitiva, si obtine rezultate cu ceea ce ai, acolo unde esti. Si gandeste-te la schimbarea locului de munca numai dupa ce ai facut eforturi indelungate, daca ai incercat tot ce se putea si tot esti nefericita. Pentru ca daca nu ai depus tot efortul, te vei duce in alta parte cu aceeasi atitudine negativista, si nu vei obtine nici acolo rezultate.
 Verifica deci, inainte de a lua o decizie, daca ai intr-adevar o problema cu job-ul, sau o problema de atitudine si perspectiva.
3. Cum stai cu banii?
 Situatia financiara e principalul motiv pentru care oamenii nu-si schimba locul de munca in care se simt nefericiti. Nu-si permit sa ramana o perioada fara venit, sau nu-si permit sa accepte un venit mai mic decat cel din momentul de fata. De aceea trebuie sa te pregatesti financiar. Si prima regula este sa-ti platesti toate datoriile. Daca in momentul de fata cheltui mai mult decat incasezi, trebuie sa te opresti. Sa faci economii. Datoriile pe care le ai te apasa, si ele sunt cauza pentru care nu-ti permiti sa accepti alte provocari. Evalueaza-ti modul de viata si vezi de unde poti sa reduci cheltuielile, ca sa acoperi din obligatii. Pentru ca trebuie sa ai bani pusi deoparte ca sa poti sa accepti job-ul care iti place, dar pentru care esti platita mai putin.
4. Ce faci acum?
 Probabil petreci mai mult timp la locul de munca decat acasa. E o investitie enorma, si de timp, si de energie, pentru a dezvolta ceva ce tie nu-ti place. S-ar putea sa dureze ani de zile pana cand sa vezi ce-ti place si ce ti se potriveste, s-ar putea sa trebuiasca sa faci sacrificii si schimbari, dar stiind ca te misti in directia pe care vrei s-o urmezi iti va da puterea sa mergi mai departe. Iti ramane timpul de dupa program ca sa investesti in propria persoana. Sa te formezi, sa acumulezi cunostinte intr-un domeniu nou, sa te implici in proiecte care-ti aduc satisfactie.
 
Pentru ca, indiferent ce se intampla la locul de munca, la sfarsitul zilei ramai tu cu propria persoana.
Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.