Lean In, Sheryl Sandberg


Sheryl Sandberg este al doilea om din conducerea Facebook. Fireste ca nu functia o recomanda, ci faptul ca militeaza pentru rolul femeilor in mediul de afaceri, pentru mai buna lor vizibilitate si pentru afirmarea lor in pozitii de conducere. Pe Sheryl am ascultat-o vorbind pentru prima oara intr-o conferinta TED si m-a cucerit pe loc. E un mix de fragilitate, delicatete, sensibilitate si putere si are o energie molipsitoare. Si tocmai de aceea nici n-am ezitat sa-i citesc cartea.

In general nu prea citesc dezvoltare personala. Nu ca nu mi-as dori sa ma dezvolt, dar in aria asta de activitate sunt atat de multi teoreticieni si atat de multi specialisti fara experienta care sa le sustina afirmatiile, incat cu greu reusesc sa gasesc o carte cu adevarat valoroasa, scrisa intr-un limbaj accesibil si care sa-mi livreze mesajul sub forma in care sunt eu dispusa sa-l primesc.

Ea insasi fiind mama a doi copii, Sheryl a reusit cu greu sa imbine viata personala cu cea profesionala si pe amandoua cu succes. Poate si de aceea in mare parte din carte vorbeste despre cat de greu se pot gestiona statutul de mama si cariera de succes. Dar se poate, si cu ideea asta trebuie sa ramanem.

Mi-a ramas indeosebi in cap un sfat legat de viitoarele mame si este cat se poate de actual: "Don't leave before you leave". Nu traim in lumea in care mamele noastre au trait, nu traim in lumea in care bunicile noastre au trait. Traim vremuri in care optiunile de cariera ale femeilor sunt nelimitate. Doar ca, in momentul in care apare dorinta de a face un copil, femeile se gandesc la cum sa creeze spatiu pentru el. Si din acel moment nu mai cauta provocari, nu mai accepta promovari, nu mai concureaza pentru oportunitati. Cu mult timp inainte ca un copil sa se nasca viitoarele mame isi limiteaza cariera. Nici macar nu iau in calcul ideea de a se putea descurca imbinand viata profesionala cu cea personala. Si la noi, ca si in alte tari, este foarte impamantenita mentalitatea conform careia existenta vietii profesionale exclude existenta celei personale. Si viceversa. Doar ca locul tau de munca trebuie sa fie extrem de provocator si plin de satisfactii ca sa te intorci la el peste un an sau doi. Si daca ai renuntat la provocari cu doi ani inainte de a face un copil, este destul de greu sa mai gasesti vreo satisfactie la care sa vrei sa te intorci.

Eu pot sa-ti spun ca merita sa citesti cartea lui Sheryl si daca nu esti viitoare mamica. Pentru ca ea vorbeste despre dreptul femeilor de a se afirma profesional, de a pune cariera inainte de viata personala, dar militeaza si arata ca se poate sa le si imbini pe amandoua. Pot sa-ti spun ca n-am ramas nicio clipa cu impresia ca ma indeamna cineva la o revolutie feminista. Nu diger luptele pentru suprematie indiferent cine le poarta: barbatii sau femeile. Dar cartea asta te indeamna mai degraba sa obtii ceea ce vrei in felul tau, cu armele pe care le ai. Iti arata ca poti sa poti sa porti pantaloni office si sa-ti pastrezi feminitatea. Iti arata ca se poate sa combini flexibilitatea si caracterul fragil cu insistenta. Si ca poti sa bati cu pumnul in masa cu gingasie si delicatete :)

Sheryl ne invita in primul rand la o schimbare de mentalitati. Pentru ca, daca femeile se regasesc in numar mic in functii de conducere, o parte din vina o poarta si societatea. Femeile de succes sunt adesea vazute ca fiind antipatice, intr-un mod care barbatii nu sunt. Traim, inca, intr-o lume condusa de barbati. Si avem de invatat de la ei cum sa ne pretuim mai mult si cum sa avem incredere in fortele proprii. Femeile tind să se aplice numai pentru locuri de munca pentru care se simt pe deplin calificate, in timp ce barbatii sunt fericiti sa aplice pentru locuri de munca pentru care nu sunt. In cadrul unor sedinte la nivel inalt, majoritatea celor care-si exprima punctul de vedere sunt barbati. Femeile se gandesc la ceea ce le lipseste, barbatii se gandesc la ceea ce vor. Femeile castiga mai putin decat barbatii care ocupa acelasi post, indiferent cat de bine sunt pregatite. Ideea de baza este ca daca ti se iveste oportunitatea pe care ti-o doresti, trebuie sa preiei controlul. Sa lupti pentru ea si sa-ti negociezi pozitia si veniturile. Pentru ca se poate, si pentru ca in general numai obstacolele interne sunt cele care tin femeile pe locurile codase. Majoritatea nu incearca sa se ridice la inaltimea asteptarilor, ci coboara asteptarile pana la un nivel la care pot ajunge.

Ramai cu o energie debordanta dupa ce o citesti pe Sheryl. Si-ti intra in cap ideea ca poti mai mult. Nu e acel "poti mai mult" din cartile de duzina, aici ai senzatia ca despre tine e vorba, cea care citesti. Sheryl pune accentul pe caracterele celor care iau loc la masa tratativelor, celor care iau decizii, celor care isi asuma si riscuri si consecinte. Daca vrei sa iti imbunatatesti imaginea personala si sa adopti un look office, acceseaza linkul sacouri dama. Daca vrei sa te dezvolti profesional, sa vezi unde gresesti si de ce barbatii sunt inca majoritari in functii de conducere, citeste cartea lui Sheryl.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.