Limite


Oamenii… Mi-a placut intotdeauna sa-i cunosc… pe majoritatea, de la distanta. Sa vad ce se ascunde dincolo de nume, dincolo de faima, dincolo de functii…

Testez mult cand e vorba de fiinte umane cu care urmeaza sa ma asociez, chiar si pentru o scurta perioada. Si o fac in faza incipienta, cand alegerea de a ramane sau a pleca apartine ratiunii. Pentru ca oamenii nepotriviti iti pot otravi spiritul, asa cum o carte nepotrivita iti poate otravi mintea. Cine se frige cu ciorba…

Pastrez usa deschisa pentru oricine doreste sa-mi intre in viata, insa detin un fel nonconformist de a-mi alege persoanele alaturi de care sa merg mai departe, si care sa ma insoteasca pe drumul devenirii mele: le acord prezumtia de nevinovatie. Le predau intr-un mod constient si gradat … controlul.

Eu n-am impus in viata mea vreo limita. Nu stiu cum se face. Nu stiu cum sa ceri respect, si sa te-astepti sa il primesti, doar pentru ca l-ai cerut. Cred cu tarie ca poti cunoaste cu adevarat caracterul unui om numai atunci cand il lasi liber. Si cand ii dai puterea. Iar tu te uiti detasat de pe margine, sa vezi ce face cu ea. Si ceea ce face cu ea este cel mai important barometru pentru mine. Este reperul in functie de care apreciez sau depreciez un caracter. 

Nu cred ca limitele se pot impune. Ele se gasesc, mai mult sau mai putin, in fiecare dintre noi, in functie de educatia primita si de propriul sistem de valori. 

Obisnuiesc sa dau celorlalti libertatea de a se purta si exprima asa cum simt, pentru ca fara constrangeri, o vor face exact asa cum le e firea. Si in concordanta cu propria lor identitate.

Nu cred in niciun fel de impuneri. Nu cred ca putem impune o distanta, daca celalalt nu si-o doreste, si nu cred ca putem impune vreo limita, daca nu o avem fiecare in noi. Pentru ca, in ciuda cliseelor, ne comportam in conformitate cu propriile limite, si nu in functie de ale celor din jur. Iar eu aleg sa las oamenii liberi in ceea ce ma priveste, si astfel sa le pot cunoaste propriile limite. Si limitari.

Intr-un final, eu nu cunosc bucurie mai mare decat sa-i dai cuiva libertatea de a fi cum doreste, si sa descoperi ca este exact asa cum iti doresti :)

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.