Lupta pe care nu merita sa o duci


Trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei sa te trateze ei. Ofera-le respect si vei primi respect. Acorda incredere si vei primi incredere. Tot ce oferi se va intoarce la tine. Legea reciprocitatii se numeste.

Fereasca Dumnezeu sa vii in viata reala cu asa principii impecabile, ca vin oamenii cat se poate de reali sa-ti dea cu ele in cap. Pentru ca, in viata de zi cu zi, ceea ce oferi nu-ti garanteaza niciodata ceea ce primesti. In viata reala, cu oameni obisnuiti, cei de care ne lovim zilnic, cei prea putin expusi vreunei inteligente emotionale sau vreunei educatii alese, e o lupta din start pierduta si un consum de energie imens sa le impui vreun comportament, fie chiar si prin puterea exemplului personal.

Haideti sa va spun un secret despre mine: eu nu citesc oamenii. Bai, dar deloc. Mi-a placut mie un timp sa ma mint singura ca pot, dar viata a tot continuat sa-mi scoata in cale si lectia asta pana mi-am dat seama ca nu prea e bine sa mergi libera prin lume cu garda jos. Pentru ca oamenii nu te trateaza asa cum ii tratezi, te trateaza asa cum se trateaza pe ei insisi, asa cum au fost educati, asa cum au fost si ei la randul lor tratati.

Si cand vorbim de adulti, sa-i inveti principii etice si morale e lupta cu morile de vant. Nimic pe lumea asta nu se petrece fara vreun gram de vointa si nu poti educa oameni, nu-i poti invata sa se poarte, nu le poti arata cum vrei sa te trateze, daca sunt orbi, surzi si imuni la orice sugestie.

Mie nu-mi place sa conving oameni. Nu cred in conversatii de complezenta, nu urmaresc socializarea cu orice pret. Nu duc dispute pana la capat, decat daca raman dupa ele cu ceva mai mult decat o durere de cap. Nu-mi place sa-mi impun punctul de vedere, si in general in discutii sunt interesata mai mult de celelalte pareri. Pe-a mea mi-o cunosc si doar cu ea eu n-as putea sa cresc. Dar acolo unde intalnesc oameni cu principii dupa cum ii favorizeaza conjunctura, eu ma retrag. Fara sa vreau sa modific nimic. Pentru ca victoria asta nu mi-ar face nicio cinste.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.