O poveste de succes 1


Howard Schultz provine dintr-o familie saraca din Brooklyn. Pentru a-si ajuta financiar familia, Howard a fost nevoit sa munceasca de la varsta de 12 ani. Tatal sau era veteran de razboi, iar pe parcursul vietii a avut mai multe slujbe nesatisfacatoare, care nu i-au permis niciodata sa-si depaseasca conditia.
Bun sportiv in anii de liceu, Howard a obtinut o bursa la Northern Michigan University,  si ulterior a devenit primul absolvent de facultate din familia sa. S-a mutat la New York, s-a angajat ca agent de vanzari la Xerox, iar mai tarziu a devenit vicepresedinte la Hammerplast, o firma elvetiana de echipamente electrocasnice.
In acest moment Howard avea un apartament, o casa de vacanta si castiga foarte multi bani.
In 1981 a aflat despre o afacere profitabila cu cafea din Seattle, si s-a dus sa vada despre ce e vorba. Impresionat de gustul cafelei proaspete, si de pasiunea pe care cei trei proprietari o manifestau pentru afacerea lor, Howard a decis ca vrea sa lucreze in aceasta cafenea, dar initial a fost refuzat, pe motiv ca o afacere mai mica era mai profitabila si mai usor de gestionat. Howard a revenit in cafenea, si dupa multiple insistente a fost angajat ca director de marketing. A renuntat astfel la viata luxoasa de pana atunci, pentru a lucra intr-o companie de talie mica, cu patru magazine de cafea. Pe vremea aceea, compania vindea numai cafea la punga, nu deja preparata.
Intr-o vizita de afaceri in Italia, a fost fermecat de atmosfera prietenoasa a expresso bar-urilor italiene, cu atmosfera intima si aroma de vis, si si-a propus sa creeze aceeasi atmosfera si in America, cafeaua expresso devenind pilonul principal al viziunii lui Schultz. Pentru ca viziunea nu i-a fost impartasita de sefii sai, Howard a parasit compania pentru a-si crea propria cafenea - "Il Giornale".
Doi ani mai tarziu a cumparat compania la care lucrase anterior, pentru suma de 3,8 milioane dolari, pastrandu-i insa numele - STARBUCKS.
In prezent, Starbucks are vanzari de peste 4 miliarde de dolari, iar Howard Schultz are meritul de a transforma o cafenea de cartier intr-un imperiu.
Nu conteaza mediul din care provii, sau cu cate sanse ai pornit in viata. Astea sunt limitari exterioare. "Imposibilul" altora nu trebuie sa fie si al tau. Conteaza doar cata pasiune pui in ceea ce faci. Cat de mult iti doresti sa faci ceva.
Eu stiu cu siguranta ca ceea ce n-am obtinut pana acum, nici nu mi-am dorit suficient de mult. Si atunci, am fost mai motivata sa gasesc scuze decat sa caut solutii :) Se poate orice pe lumea asta, si n-ai nevoie de niciun plan. Incredere in tine, inseamna incredere in viata. Si viata are grija sa-ti scoata in cale sansele potrivite, la momentul potrivit. Cu ce atitudine le intampini, depinde de tine :)
Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “O poveste de succes