Otto Witte Presedinte!


Cetateni ai tarii libere si independente Romania!

Ma aflu aici, in fata voastra, cu inima deschisa. Nu pentru a va cere voturi, privilegii si imunitati, ci pentru a va asigura ca o sa va intorc inzecit dragostea si loialitatea pe care mi le aratati voi in aceasta zi, si a va invata ce inseamna puterea, libertatea si democratia.

Si daca ascultati asta, inseamna ca am castigat. Mereu mi-am dorit sa spun cuvintele astea! De fapt, adevaratele povesti incep dupa cuvinte de genul asta: "daca ascultati asta, inseamna ca am castigat". Pentru ca, atunci cand slujesti poporul si interesele lui, ai toate sansele sa-i fii presedinte. Un presedinte are o singura putere: puterea oamenilor care l-au ales. Si eu o sa fiu presedintele vostru, daca ne punem cu totii de acord ca asta sunt!

Halal alegeri aveti de facut voi romanii, in tarisoara asta a voastra! Eram in Pesta, cand am primit de veste. Ce naiba, Pesta sa fi fost? Sau poate Buda? Ce sa mai, eram in Budapesta, cand am aflat ca va cautati presedinte. De fapt, mi-a citit Tifty, o dansatoare din trupa mea de circ, un articol dintr-un ziar, asa am aflat ca va cautati presedinte. Profesorul von Mesmer, enciclopedie ambulanta, membru si el in trupa mea, mi-a zis ca in Romania, alegerile sunt un fel de circ. Acum, nu incape vorba ca eu in industria divertismentului sunt cel mai bun. Ce sa mai, ma pricep sa fac un spectacol. Sunt acrobat din Hamburg, in floarea varstei, tare chipes pe deasupra, si in plus am si simtul umorului. Si mie nu-mi raman niciodata minute nevorbite, sa stiti, as putea sa palavragesc ore in sir despre cat de bine m-am distrat cu o fata sau alta de exemplu, si voi sa ma primiti cu surle si trambite, sa ma aclamati, sa ma aplaudati, si sa spuneti "Vai de mine, nu se poate!". Ca eu stiu cum sa va distrez!

Asa ca iata-ma candidat la presedintie, si dupa ce o sa fiu ales, o sa-i trimitem pe ceilalti candidati in locul meu la circ, ca la scoala am inteles c-au fost, si oricum nu incape indoiala ca circul e o forma de educatie mai buna.

Stiti, primul lucru care m-a nedumerit pe mine la voi, romanii, este ca nimeni nu rade. De-aia vreau sa fiu eu presedintele vostru, sa va fac sa radeti cu gura pana la urechi. V-am spus, eu sunt acrobat la circ si meseria mea e sa distrez lumea. Sa fie glume si voie buna in tara, ca pana acum eu la voi n-am vazut pe nimeni sa hohoteasca de ras. Pai daca as fi eu presedintele vostru, ati rade dimineata, la pranz si seara, ca de plans cred ca v-ati saturat.

Acuma, eu de la bunul meu prieten Max stiu o vorba: "ne distram, ne distram, dar sa nu dam cu bata in balta". Asa ca n-o sa stam toata ziua sa hohotim si sa visam la o lume mai buna in timp ce murim de ras. Puteti să visati la o lume în care toate bunurile sunt puse la comun, o lume a bunei orânduieli și a respectului pentru lege, ati putea să credeti că lucrurile ar merge mult mai bine dacă oamenii ar putea fi buni, cumsecade și curați, dacă ar fi harnici, rezonabili și respectabili. Dacă vreti sa visati la o lume mai bună, n-aveti decât, dar nici nu prea contează, atâta vreme cât nu va mișcati fundul ca să o aduceti la realitate.

Eu vreau sa fiu cel mai bun presedinte cu putinta. Vreau sa ajut pe toata lumea. Aveti nevoie de bunatate, voi romanii, iar eu asta vreau, sa fiu un presedinte bun. Si vocea mea sa faca inconjurul lumii, sa afle toata lumea de mandrul popor romanesc. Vreau sa redau puterea oamenilor. Pai dupa ce am fost rege al Albaniei, pot spune ca cele mai importante lucruri pentru o tara sunt identitatea si demnitatea nationala. Voi, oamenii, aveti puterea de a va recupera onoarea nationala. Ca altfel, nu vine nimeni in desaga cu ea. Mandrul popor romanesc a suferit prea mult, si in rastimp de o luna, de indata ce voi reinarma trupele, vom marsalui spre infamii de rusi ca sa ne luam tezaurul inapoi. Si sa avem cu totii prosperitate. Si sa cumparam cu el Casa Poporului, ca nu sunt foarte lamurit de ce se numeste "Casa Poporului" daca nu sta poporul in ea. Eu unul as merge sa recuperam si Basarabia, dar nu prea mai are cine sa ne-o dea. Asa ca ne multumim cu tezaurul, si cand or sa vada basarabenii atata veselie si bogatie in tara noastra, or sa se mute ei la noi si singuri!

Cel mai important lucru despre voi eu de la profesorul von Mesmer l-am aflat. Profesorul mi-a zis ca cea mai mare problema a romanilor e ca nu sunt solidari. Stiti voi ce inseamna solidaritate? Stiti ca daca voi toti cadeti de acord sa fiu eu presedinte, eu asta o sa fiu? Stiti ca daca toti cadeti de acord ca de maine frunzele din copaci sa fie bani, nu incape indoiala ca asta or sa fie? Va dati voi seama ce putere aveti? Eu in Albania n-as fi fost nici rege si nici n-as fi scapat cu viata fara ajutorul prietenilor mei. Puterea noastra nu e individuala si nu sta in izolare, ci in capacitatea de a functiona impreuna, ca o familie, ca un grup de prieteni.

Si la final, va spun din nou, ca daca m-ati ascultat pana acum inseamna ca am castigat. Dar nu pot sa va multumesc. Pe mine Sarah - Sarah e o fata frumoasa din trupa mea de la circ - m-a invatat ca unele lucruri sunt mai presus de "multumesc". Nu pot sa multumesc pentru increderea voastra, pentru sustinerea voastra, pentru loialitatea voastra. Nu pot sa multumesc pentru o tara. Dar pot sa va promit ca o sa fiu cel mai bun presedinte cu putinta!

**************

Acest discurs face parte din campania inspirată de romanul Dacă citești asta înseamnă că am murit. Autorul Andrew Nicoll va fi prezent la Târgul de carte Gaudeamus pe 22 Noiembrie 2014.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.