Pazitoarea tainei, Kate Morton


 
 
Editura: HUMANITAS
An aparitie: 2014
Traducator: Sinziana Dragos
Numar de pagini: 440
 
 
 
"O ferma pierduta undeva in peisajul rural al Angliei, intr-o zi de vara, la inceputul anilor '60. O casa modesta, cu barne de lemn, cu varul scorojit pe peretele dinspre apus, cu clematite catarandu-se pe tencuiala. Pe cos iese fum si iti dai seama dintr-o privire ca pe plita sobei din bucatarie abureste o mancare buna. In spate, straturile de zarzavat sunt aranjate intr-un anume fel, ferestrele cu ochiuri de plumb sclipesc mandre, iar tiglele acoperisului stau frumos aranjate".
Asa incepe romanul lui Kate Morton, iar linistea nu prevesteste nimic bun. Peisajul pitoresc si viata idilica a unei familii in mijlocul naturii sunt tulburate de un eveniment tragic: adolescenta Laurel, in varsta de 16 ani, se ascunde de familia ei pentru a putea visa in voie la prima ei iubire, dar va fi martora unei tragedii care o va urmari pentru tot restul vietii.
Peste o jumatate de secol Laurel, actrita consacrata, se intoarce acasa unde, impreuna cu surorile si fratele ei, urmeaza sa-si sarbatoreasca mama nonagenara, al carei sfarsit se apropie. O fotografie a mamei sale din tinerete, amintirea episodului din adolescenta si jumatati de marturisiri soptite de mama ei pe patul de spital o indeamna pe Laurel sa cerceteze trecutul familiei.
"Pazitoarea tainei" este saga unei familii al carei destin se urmareste pe mai multe generatii. E o poveste despre prietenie si tradare, despre natura umana si cat de mult se poate schimba, despre aparente care induc in eroare, despre diferentele si eternul conflict dintre generatii.
Naratiunea se desfasoara pe trei planuri: anii '40 - inainte si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, anii '60, si prezent. Laurel, Dolly, Vivien, Dorothy si Jimmy sunt personaje din timpuri diferite ale caror destine se intrepatrund, se influenteaza reciproc, se frang sau se salveaza miraculos. 
Pana aproape de final, am avut impresia ca sunt cu un pas inaintea actiunii, ca intuiesc deznodamantul. Fireste ca m-am inselat. Misterul este impecabil realizat, bine proportionat, iar detaliile sunt minutios construite. "Pazitoarea tainei" e un roman complex, un mix de destine care se amesteca si se intretes, dand la iveala intamplari petrecute cu multe decenii in urma.
Fragmente din vietile fiecarui personaj sunt povestite deopotriva din mai multe puncte de vedere. Aceleasi intamplari, vazute din perspectiva unui alt protagonist, ofera cititorului falsa impresie ca a obtinut indicii pretioase si ca stie mai mult decat ar fi vrut autoarea sa-i dezvaluie.
Peisajul idilic, personajele bine conturate, misterul la cote inalte, rasturnarile de situatie, toate astea fac din "Pazitoarea tainei" o minunata lectura de vacanta.
"Si ce a urmat s-a petrecut intr-o fractiune de secunda. Laurel avea sa-si aminteasca mereu strafulgerarea argintie, reflexia soarelui pe taisul de metal care, pentru o clipa a parut nespus de frumos"
 
"Vivien? a repetat ea prea tare. Cine o fi Vivien?
Rose si-a ridicat ochii surprinsa, dar raspunsul ei s-a pierdut in valva pe care a starnit-o Iris, navalind pe usa, cu tichetul de parcare in mana. Ambele surori si-au concentrat atentia asupra ei fara sa bage de seama ca, auzind numele lui Vivien, Dorothy a tras brusc aer in piept, cu o grimasa de durere intensa. Dar, cand cele trei surori Nicolson s-au apropiat de patul mamei lor, Dorothy Dormea linistita, fara ca trasaturile chipului ei sa dea de banuit ca-si lasase trupul si fiicele ingrijorate in spital, refugiindu-se inapoi in timp, in noaptea intunecata a anului 1941."
 
"Laurel a dat din cap. Fotografiile au dus-o cu gandul la cea cu Dorothy si Vivien in timpul razboiului la Londra. Avea pe ea scrisa data: mai 1941, anul cand mama incepuse sa lucreze la pensiunea bunicii Nicolson si cand Vivien Jenkins fusese ucisa de o bomba. Si cine o fi scris data? Oare fotograful era cineva cunoscut de cele doua fete? Poate Henry Jenkins? Sau prietenul mamei, Jimmy? Laurel s-a incruntat. Atatea piese din puzzle-ul acesta ramaneau necunoscute."
 
Share Button
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.