Pe Strada Fictiunii, la Bookfest 2015


Mie mi-e foarte draga colectia Strada Fictiunii a Grupului Editoria All. Aici ma intorc de fiecare data cand vreau sa citesc cate un scriitor debutant, si fara sa citesc vreo recenzie, am siguranta ca scrie bine si frumos. Iar dintre scriitorii deja consacrati, pe Strada Fictiunii se plimba operele lor alese cu grija :)

Pana la Bookfest 2015 au mai ramas doar trei zile, si noile aparitii sunt cat se poate de tentante: un Tavares, pe care eu l-am descoperit la primele lui plimbari prin cartier si-am inteles, dupa ce l-am citit, de ce-l apreciaza Saramago atat de mult; doua romane scrise de Cecelia Ahern; doi autori maghiari a caror scriitura vreau s-o cunosc neaparat; Michal Viewegh, scriitor ceh contemporan ale carui romane surprind relatiile romantice dintr-o perspectiva umoristica; un scriitor catalan cu numeroase distinctii,  si o scriitoare rusa cu un roman tulbulator. Sa aveti pofta de lectura :)

Alte cinci plimbari prin cartier - Goncalo M. Tavares

După ce, în Cinci plimbări prin cartier, Gonçalo M. Tavares și-a creat propriul spațiu utopic cu scriitori, locuit de cinci „domni“ – domnul Valéry, domnul Henri, domnul Brecht, domnul Calvino și domnul Walser –, în Alte cinci plimbări prin cartier le-a venit rândul domnilor Juarroz, Breton, Kraus, Eliot și Swedenborg să bată străzile, cafenelele și sălile de conferințe ale  republicii literelor imaginate de scriitorul portughez. Cu umor, ironie și uneori cu amărăciune sau duioșie, Tavares creează o lume în același timp jucăușă și gravă, infuzată de o scriitură sofisticată, în care logicul și absurdul se împletesc cu măiestrie.

Intalnire cu viata - Cecelia Ahern

Lucy Silchester şi-a părăsit iubitul perfect pentru că relaţia nu mai mergea şi a demisionat fiindcă nu era de acord cu politica firmei. Acestea sunt numai două dintre poveştile pe care Lucy le-a spus prietenilor şi familiei ca să-și mascheze eșecurile. Există însă cineva care ştie adevărul. Viaţa ei, un bărbat nefericit, cu ochii injectaţi şi îmbrăcat într-un costum şifonat, îi trimite scrisoare după scrisoare, insistând ca ea să vină la o întâlnire. În cele din urmă, Lucy acceptă invitaţia şi măștile încep să cadă...

Cum sa te indragostesti - Cecelia Ahern

Trecând într-o noapte pe un pod din Dublin, Christine Rose întâlnește un străin: pe Adam, care se pregătește să se arunce în gol. Ca să-l facă să se răzgândească, îi propune un târg: dacă Adam își amână cu două săptămâni gestul disperat, ea o să-i arate că viața face toți banii.
Dar timpul nu stă în loc. Termenul se apropie cu fiecare clipă, iar Christine își dă seama că nu-și poate ține promisiunea, aşa că va trebui să recurgă la metode disperate. Noul roman al Ceceliei Ahern te ține cu sufletul la gură până la ultimul rând, oferind surpriză după surpriză şi… câteva reţete simple, care îţi fac sufletul mai bogat.
 

Ciocarlia - Dezso Kosztolanyi

Pe la 1900, într-un târg de provincie prăfuit din inima Imperiului Austro-Ungar, viața monotonă a soților Vajkay este tulburată de un eveniment în aparență banal. Ciocârlia, fiica lor nu foarte inteligentă, deloc atrăgătoare, ba chiar de-a dreptul urâtă, și nemăritată, pleacă pentru o săptămână la țară, în vizită la rude. Odată cu plecarea trenului care o duce pe Ciocârlia departe de părinții ei, soții Vajkay se trezesc în fața unei dileme. Ce să facă cu timpul lor, ieșit brusc din hotarele rutinei? Și, pe măsură ce se reînnoadă vechi prietenii și fire din viața socială a orașului, adevăruri bine ținute în frâu încep să iasă dureros la lumină. Din proza cristalină a lui Kosztolányi, din umorul și profunda umanitate care răzbat din paginile ei țâșnește o frumusețe care face din romanul Ciocârlia o carte aproape magică.

Usa - Magda Szabo

O tânără scriitoare care nu se mai descurcă cu treburile casnice angajează o menajeră, la recomandarea unui prieten. Și astfel începe povestea unei relații ciudate și complicate între două femei cât se poate de diferite. Încet, încet, ca într-un puzzle, fiecare întredeschide ușa spre viața ei, iar frânturile de trecut și întâmplările prezentului declanșează un joc dramatic al apropierilor și al depărtărilor și creionează o prietenie neobișnuită, plină de tandrețe și neînțelegeri, care culminează cu o tragedie.

Sub semnul lui Dylan - Enrique Vila-Matas

Vilnius este un tânăr de treizeci de ani care aspiră să fie un pierde-vară desăvârșit. Toată viața s-a aflat în umbra tatălui său, scriitor de succes, și a lui Bob Dylan, de care îl apropie o asemănare pur fizică. Vilnius se află într-o permanentă căutare: a autorului unui citat obscur și a celui care, poate, i-a ucis tatăl. Căutările îi poartă însă pașii spre un om care nu mai caută nimic, un scriitor care, deși a hotărât să se retragă de pe scena literară, întrezărește cu ajutorul lui Vilnius prilejul de a scrie cartea visurilor sale. Destinele celor doi se ciocnesc și se suprapun într-un „carnaval ironic și viclean“, care pune în scenă versatilitatea personalității noastre.

Roman pentru doamne - Michal Viewegh

Tânăra Laura lucrează la o revistă pentru doamne și încearcă să-și găsească iubitul perfect. Sarcina nu este deloc ușoară, pentru că mama Laurei, Jana, urăște bărbații cehi din adâncul inimii, așa că cele două femei își caută alesul printre străini. Laura se îndrăgostește de Oliver, dar problemele abia încep, pentru că bărbatul pe care îl crede perfect are un trecut deloc ideal. Pe care mama Laurei îl cunoaște foarte bine…
Sub nota umorului parodic, Michal Viewegh oferă cititorilor un roman care, departe de a fi doar pentru doamne, dă întreaga măsură a talentului de scriitor: sub „ușurătatea“ unei povestiri pline de umor cititorul găsește toate elementele care fac un roman să fie greu de uitat.
 

Parcul cioburilor - Alina Bronsky

Saşa Naimann, o tânără rusoaică de şaptesprezece ani, trăieşte într-un cartier sărăcăcios din Berlin împreună cu mătuşa şi fraţii ei mai mici. Cum singurul merit al mătuşii este vocaţia de bucătăreasă, Saşa este cea care ţine de fapt casa. Tenacitatea ei îşi are însă rădăcinile într-o experienţă cruntă, care o forţează să se maturizeze înainte de vreme: Vadim, tatăl ei vitreg, i-a ucis mama. Aşa că, în timp ce colegele ei tânjesc după poveşti de dragoste cu feţi-frumoşi, Saşa nu mai are decât două dorinţe: să scrie un roman despre mama ei moartă şi să-i ia viaţa celui care a ucis-o.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.