Pentru tine, cel care n-ai votat


Tinerii voteaza. Batranii voteaza. Si echipa ta de fotbal favorita voteaza.

Si tocmai tu, cel care in toate celelalte zile nu iesi din randul turmei, te-ai hotarat ca tocmai astazi sa nu urmezi multimea. Ca n-o sa-ti simta nimeni lipsa. Ca votul tau nu conteaza. Ca jocurile sunt deja facute. Ca te-ai saturat sa votezi mereu impotriva candidatilor, parca vrei si tu un candidat pentru care sa votezi. Ca din doua rele nici nu stii care te poate afecta mai putin.

Eu cred ca astazi diaspora ti-a dat azi o lectie importanta. Oameni care-au plecat din tara, si nu de bine ce le era, oameni care poate ca nu se vor mai intoarce, sau se vor mai intoarce daca vor avea pentru ce, oameni care mai au sau nu mai au rude aici, au stat la cozi interminabile pentru o tara care poate ca nu mai e a lor. Da, poate ca e o lectie de simt civic. Sau poate ca e o lectie de viata.

Poate ca asa arata oamenii care lupta pentru ceea ce vor. Poate ca ei s-au educat in spiritul lui "daca vrei, poti", nu in spiritul lehamitei de viata. Poate ca sunt oamenii obisnuiti sa ia atitudine, nu sa-i lase pe ceilalti sa decida pentru ei.

Ei sunt oamenii care au plecat pentru un vis, la sute de kilometri distanta de tot ceea ce le era familiar si cunoscut, asa cum astazi au mers sute de kilometri pana la prima sectie de votare. Sunt oamenii care au avut taria sa astepte o viata mai buna in conditii neprielnice, asa cum au stat astazi ore in sir la rand in ploaie. Sunt oamenii care au putut sa dea din coate pentru drepturile lor, asa cum s-au inghesuit astazi pe zece randuri la aceeasi sectie de votare. Ei sunt oamenii care pot schimba ceva, si or sa schimbe. Nu-i despre vot vorba aici, e despre viata.

Cat despre tine... nu-mi spune ca ai o vointa de fier, ca esti hotarat, ca tu crezi in tine, ca esti stapan pe viata ta, ca nu te cred. Nu-mi spune ca mergi pana in panzele albe pentru un vis, ca nu te cred. Nu-mi spune ca-ti hotarasti singur viata in toate celelalte sectoare, ca nu te cred.

Esti cel pentru care hotarasc intotdeauna ceilalti. Esti cel care da vina pe sistem ca n-are bani, si cel care da vina pe Dumnezeu ca n-are noroc. Esti cel care nu-si asuma responsabilitatea nici pentru ca respira. Esti cel pentru care sintagme ca "asta e" si " asa a fost sa fie" sunt ticuri verbale..

Iar noi, ceilalti, suntem cei care facem alegeri zi de zi, asa cum le facem in zile speciale si suntem cei care putem sa ne plangem c-am votat prost. Suntem cei care putem sa ne bucuram c-am votat bine. Suntem cei care ne permitem reactii si vociferari ulterioare. Tu, si ceilalti ca tine... ciocu' mic!

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.