Aveam opt ani in decembrie 1989 si n-am nicio amintire despre evenimentele de atunci. Am citit mult, am vazut filme despre comunism si revolutie, insa niciodata n-am vazut evenimentele prin ochii unui copil. Pana acum.
Adrian Petru Stepan este unul dintre cei mai apreciati scriitori contemporani. Si scrie cel mai aproape de sufletul meu. Are asa, un dar, de a potrivi in povesti intamplari si locuri obisnuite, de a le crea o istorie si de a le da viata, incat niciuna din cartile lui nu te poate lasa indiferent. Ba mai mult decat atat, s-ar putea sa simti nevoia de a face un drum pana la Timisoara sa vezi cu ochii tai de ce Adrian scrie fascinant despre orasul de pe malul Begai. Mie asa mi s-a intamplat :)
"Ziua in care Dumnezeu a fost prin oras" e o carte scurta si intensa. Un tanar procuror isi aminteste de 17 decembrie 1989, ziua in care, copil fiind, a plecat cu tatal sau sa ia pachetul de Craciun primit de la o ruda din Franta. La intoarcere, politistii ii confisca pachetul si ii aresteaza tatal. Cu candoarea si curajul caracteristice varstei, copilul isi propune sa-l salveze de la inchisoare. In demersul lui este ajutat de colega mamei sale, un libian si un fost angajat al Securitatii, iar povestea are un final fericit.
M-am pierdut in carte intr-o seara de toamna racoroasa si nu am lasat-o din mana pana la ultima pagina. Am empatizat cu baietelul de noua ani, i-am admirat curiozitatea si interesul pentru tot ce-l inconjoara. Sunt lucruri minunate care se pierd o data cu varsta si cred ca noi, adultii, trecem cu prea mare usurinta prin viata. Poate n-ar fi rau ca, macar din cand in cand, sa ne oprim si sa privim viata prin ochii unui copil.
Si daca dupa ce citti cartea simtiti nevoia sa stati de vorba cu autorul, sa-i puneti intrebari, sa descoperiti cat e real si cat e imaginar in povestile lui, lansarea cartii "Ziua in care Dumnezeu a fost prin oras" are loc in prezenta lui Adrian vineri, 22 noiembrie 2019, la standul Libris in cadrul Targului Gaudeamus.