Mascul contemporan 1


Nu sunt o feminista convinsa, si e departe de mine gandul ca toti barbatii sunt porci. Nu pentru ca m-ar intreba glumetii daca i-am incercat pe toti, ci pentru ca am intalnit si exemplare masculine demne de toata stima, dar si din cele pentru care jignesc animalul luat ca termen de comparatie.

Ma invart intr-o lume in care proasta crestere si grobianismul sunt deseori atribute ale virilitatii masculine. Iar tupeul si lipsa bunului simt sunt confundate adesea cu initiativa si originalitatea. Dincolo de orice calitate pe care ar putea s-o aiba un barbat, eu rezonez in special cu educatia aleasa. E prima cu care iau contact, si e indiscutabila. O ai sau nu o ai.

Sunt cateva lucruri, putine la numar, pe care nu le suport la un barbat, dar recent mi-am descoperit ostilitati noi: barbatul care barfeste. E urat si pentru o femeie, desi cercetatorii au descoperit ca face bine moralului. Dar cand un barbat barfeste, si mai cu seama barfeste femei, asta-mi pare culmea lipsei de ocupatie. Indivizilor care nu au cuvinte bune decat pentru ei insisi, iar superlativul absolut pentru ei s-a inventat si se considera deja cu trei trepte ierarhice peste ceilalti doar prin apartenenta la regnul masculin, le transmit ca nimic nu defineste mai bine un barbat decat modul in care trateaza femeile in general. Si in particular, modul in care le trateaza pe cele care nu fac nimic pentru ei, pe cele care nu-s de fata, sau pe cele pe care nu le cunosc. Pentru ca poti sa fii oricat de destept, poti sa ai toate diplomele din lumea asta si zece facultati terminate, daca etichetezi ceea ce nu cunosti, asta mie imi sugereaza orice, numai inteligenta nu. O minte sclipitoare nu se ascunde nici sub remarci misogine, nici sub principiul ca apartenenta la un anumit gen te-ar aseza implicit deasupra celorlalti. De obicei, la baza unor astfel de idei stau o multime de frustrari, de struguri la care n-au ajuns cand erau mici, si toate atentiile neprimite din copilarie si pana la viata de adult.

La un barbat, pe mine ma atrage discretia, si din punctul asta de vedere nu suport laudarosii. Nu discutam aici valoarea de adevar a motivelor de lauda, ci faptul in sine. Fara a fi materialista convinsa, banii ma intereseaza doar daca sunt facuti prin efortul propriu. Sunt criteriu de eligibilitate nu ca produs finit, ci ca masura a sigurantei de sine si a capacitatii posesorului. Iar daca vorbim de numarul celor cu care a impartit patul, ma gandesc ca taurul comunal are trecere la vaci doar, iar sexul e intimitate, nu sport national la care participam cu lotul de rezerve. Eu nu prea ma duc acolo unde se inghesuie toata lumea, iar din punctul meu de vedere, unui barbat ii sade bine invaluit intr-un pic de mister. Calitatile reale si cu adevarat importante se vad, se deduc sau vorbesc ceilalti despre ele.

Iar in ceea ce priveste limbajul, sunt conservatoare de fel. Citesc mult, si ma exprim in consecinta. Nu mi-e frica de cuvinte, cunosc, fireste, cuvinte de toate soiurile si pentru toate categoriile de oameni, dar pe cele desuete aleg sa nu le folosesc, ca de-aia am pretentia de fiinta evoluata, sa numar in gand pana la zece si sa gasesc o alternativa mai fericita de a exprima o idee. Inteleg ca exista discutii "ca intre barbati", e bine ca ele sa ramana in acelasi cerc, si n-am nimic impotriva lor, daca eu nu sunt de fata. Dar de aici si pana la a inlocui aproape tot vocabularul cu numele organului aflat in dotare, e cale lunga. Cand ai pretentii de lider de opinie, cand ai idei pe care vrei sa le faci auzite, cand pretinzi respect pentru ceea ce esti, nu pentru ceea ce ai, nu prea-ti permiti sa te exprimi ambiguu sau in termeni generali.

Eu am tot respectul pentru barbatii care gandesc mai mult decat vorbesc. Daca sunt considerati specia preponderent rationala, sa se comporte ca atare. Nu suntem in razboi, nu formam tabere diferite, nu suntem superiori sau inferiori in functie de gen. Si nu ne excludem reciproc. O specie preponderent rationala nu o exclude pe cea preponderent emotionala, ci vine in completarea ei. Mi s-a luat si m-am saturat pana peste cap de tot razboiul asta dintre sexe, si mai ales de pretentia de perfectiune intruchipata sub care, daca ai rabdare sa cauti, gasesti numai gandiri limitative, goluri mentale si probleme psihologice.

Share Button
 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Mascul contemporan