Dragostea din carti


Despre iubire, cred in doua aspecte: ca poate sa doara cel mai tare, si ca vinde cel mai bine. Cred ca poti sa ai toate problemele din lumea asta, dar daca ai pe cineva cu care sa le imparti, ele devin suportabile si nimic nu mai pare de nerezolvat. Si vinde cel mai bine, da, altfel eu nu pot sa-mi explic multitudinea de carti de dragoste existente pe piata la ora actuala. Sunt romane de dragoste care vand visuri, care vand ideea de iubire, care vand realitatea intr-o formula romantata. Sunt carti care vand mai mult sau mai putin, versiunea cosmetizata a iubirii. Sunt fragmente de iubiri ideale, care hranesc nevoi reale ale celor care le citesc.

Si mai exista, printre toate acestea, carti de dragoste - monument, a caror versiune nu mai e asa romantata, cu un sfarsit tragic, precum Marele Gatsby de exemplu. Carte a carei intelegere nu cred ca se poate realiza complet decat daca e citita in limba ei materna, eventual si cu un compendiu de gramatica limbii engleze care sa te ajute sa intelegi asa cum s-au vrut zugravite trairile, cu toate subtilitatile lor.

De la romantismul inceputului de secol XX si pana la dragostea contemporana din cartile de azi, diferenta e ca de la cer la pamant. Si tind sa cred ca a evoluat exponential cu corespondentul ei in realitate. De la iubirea patimasa, dar sincera si curata, la iubirea zvarcolita si cu accent pe sexualitate, romanele de dragoste de azi au cate o varianta de iubire pentru fiecare gust in parte. Sunt carti usoare, de vacanta, pentru momentele de relaxare, dar fara scanteie si geniu literar.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.