Joker 1


Filmul asta putea foarte bine sa nu aiba niciun subiect. Pentru ca Joaquin Phoenix este absolut fascinant in rolul lui Joker. Pe Joaquin il stim din "Her" si "Gladiator" mai ales, dar in "Joker" este magistral.

La nivel international, filmul este controversat. Pe de o parte sunt cei care il considera o capodopera. Pe de alta sunt cei care considera ca instiga la violenta. Si eu m-am dus la film tocmai din motivul asta. A starnit reactii, deci e un film care transmite emotii. Ca-s pozitive sau negative, asta e o alta discutie, dar ca sa poti sa argumentezi de ce iti place sau displace un film, este necesar sa-l vezi.

Habar n-am cat din toate astea este strategie de marketing, dar ma gandesc ca, pe undeva, un film despre un bolnav psihic care se razbuna violent pe societatea care il respinge ar putea sa aiba impact negativ doar acolo unde era deranj si inainte. Adica daca ai buba la cap, da, ai vazut filmul, il confunzi cu realitatea, iti imaginezi ca asta e calea sa fii erou si asta iti rezolva problema. Daca nu ai buba la cap, intelegi ca subiectul filmului este cat se poate de actual si ca societatea suntem noi. In consecinta, putem si trebuie sa practicam toleranta fata de cei defavorizati nu de frica sa nu ne omoare, ci din bun simt.

Joker este un clovn de inchiriat care locuieste impreuna cu mama sa. El are o afectiune care il determina sa rada isteric in cele mai nepotrivite momente. Personajul in sine este sumbru si nu are nimic de a face cu comedia. Cu toate astea, cel mai puternic vis al lui Joker este sa fie comediant. Insa societatea il trateaza cu dispret, iar el devine in final un criminal.

Eu n-am avut nicio clipa impresia ca Joker este per total rau. Nu face rau decat celor care i-au facut rau. Joker se revolta impotriva sistemului care il dispretuieste si impotriva oamenilor care l-au ranit. "Joker" este o poveste despre un monstru, din punctul de vedere al monstrului. Subiectul filmului nu are nimic deosebit si, oricat de mediatizat ar fi fost filmul prin prisma masurilor de protectie luate la nivel international, astfel incat sa nu se iste violente, singurul motiv pentru care va recomand sa-l vedeti este interpretarea lui Joaquin Phoenix.

Share Button


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Joker

  • Mati Recean

    Salut!
    Nu urmaresc de obicei filmele celor de la DC, dar manata de placerea de a il vedea pe Joaquin Pheonix, am fost la cinema…. Simplu si complicat, dureros social… Actor care are curajul sa se deschida si sa scoata cele mai puternice drame personale la suprafata ca sa poata exprima pe intelesul nostru …superb !