Oscar 2016: Castigatorii si cartile de pe covorul rosu


Cea de-a 88-a editie a Galei Premiilor Oscar a avut loc in aceasta noapte la Dolby Theatre din Los Angeles si a fost transmisa in direct in peste 225 de tari. Gala, de mare interes pentru orice iubitor de filme, ajunge de cativa ani din ce in ce mai aproape si de iubitorii de carti. Pentru ca anul acesta numarul cartilor care au stat la baza productiilor nominalizate la cel mai ravnit premiu al anului este unul record.

Asa cum ne-a obisnuit de 88 de ani incoace, Gala Premiilor Oscar a stat sub auspiciile luxului. Frumusete, eleganta desavarsita, rochii fabuloase, accesorii rafinate, zambete si multa culoare au transformat transformat vedetele in aparitii de poveste.

Spotlight este cel mai bun film. 

8 filme au concurat pentru titlul de "cea mai buna productie cinematografica": "The Big Short", "Bridge of Spies", "Brooklyn", "Mad Max: Fury Road", "The Martian", "The Revenant", "Room" si "Spotlight".

"The Big Short" este in primul rand un instrument de educatie in ceea ce priveste teoria sistemului bancar. Filmul este o adaptare a cartii lui Michael Lewis, "Marea contractie economica. In interiorul masinariei infernale". Desi subiectul pare greu de digerat, "The Big Short" ("Brokerii apocalipsei") este un mix de comedie, termeni financiari greu de inteles, bancheri care conduc lumea si fonduri de investitii care speculeaza orice oportunitate. Michael Burry (Christian Bale) este un excentric manager financiar care descopera, in anul 2005, ca piata financiara americana este extrem de instabila. Burry anticipeaza criza economica mondiala pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2007 si realizeaza ca poate profita de pe urma colapsului financiar.

"Bridge of Spies" nu se bazeaza in mod direct pe cartea cu acelasi nume a lui  Giles Whittell, dar imparte cu aceasta cazul real din care s-a inspirat. Podul la care face referire filmul este cel care leaga fostul Berlin de Vest de centrul orasului Postdam, folosit de serviciile secrete sovietice si cele americane pentru a face schimb de prizonieri. Productia cinematografica urmareste povestea lui James Donovan (Tom Hanks), un avocat din Brooklyn trimis de CIA cu sarcina de a negocia eliberarea unui pilot american aflat intr-o misiune de spionaj si capturat de Uniunea Sovietica, in schimbul lui Rudolf Abel, un spion sovietic aflat in custodia Statelor Unite ale Americii. 

"Brooklyn" este o drama istorica a carei actiune se petrece la inceputul anilor '50. Filmul este inspirat din romanul cu acelasi nume al scriitorului irlandez Colm Toibin. Subiectul se invarte in jurul lui Ellis Lacy, o tanara care locuieste intr-un orasel din sud-estul Irlandei. Cu speranta unui viitor mai bun, Ellis imigreaza in Brooklyn. Se adapteaza incet si greu la noua sa viata. Dorul de casa o sfasie, dar cand il intalneste pe Tony incepe sa se simta mai confortabil in New York. Pe masura ce relatia lor evolueaza, Ellis se vede prinsa intre dragostea pentru Irlanda ei natala si dragostea pentru cel cu care doreste sa-si imparta viata.

"The Martian" este adaptarea cinematografica a cartii cu acelasi nume scrisa de Andy Weir. Romanul a fost refuzat de mai multe edituri, iar autorul a publicat-o singur online si a inceput s-o vanda pe Amazon la pretul de 99 centi. Cartea a fost publicata abia dupa ce a cunoscut succesul online, in februarie 2014. Astronautul Mark Watney si echipajul din care face parte pleaca intr-o misiune pe planeta Marte, planificata pentru 31 de zile martiene. Insa in cea de-a 18-a zi a misiunii sale, in timpul unei furtuni,  Watney isi pierde cunostinta. Colegii sai il presupun ca fiind decedat si parasesc planeta, lasandu-l in urma. Insa Watney  supravietuieste si se trezeste singur pe o planeta ostila, cu limitate posibilitati de hrana si mancare. Din acest moment si pana cand va fi recuperat, viata lui Watney este o continua cursa pentru supravietuire.

"The Revenant" are la baza cartea omonima scrisa in 2002 de Michael Punke. Romanul, construit pe fapte reale, urmareste povestea lui Hugh Grass, membru al unei expeditii in Muntii Stancosi. Grass este unul dintre cei mai priceputi specialisti in gasirea urmelor animalelor salbatice, insa in timpul unei misiuni de recunoastere un urs grizzly il raneste grav. Mutilat si zbatandu-se intre viata si moarte, Grass este lasat in urma de ceilalti membrii ai expeditiei, iar ulterior este jefuit si abandonat chiar de catre cei care ar fi trebuit sa-l protejeze. Cu o vointa umana impinsa dincolo de limite, Grass parcurge taras sute de kilometri de salbaticie, fiind animat doar de dorinta de a-si duce razbunarea la bun sfarsit.

"Room", adaptat dupa cartea scrisa de Emma Donoghue, este o poveste despre curaj si despre dragostea de mama. Povestea este narata din perspectiva lui Jack, un baietel de 5 ani a carui mama este tinuta in captivitate. Tanara mama este rapita si sechestrata timp de 7 ani. Ultimii 5 ani si i-a petrecut impreuna cu fiul ei, pe care l-a nascut in captivitate si pentru care a creat, prin ingeniozitate, o viata intre patru pereti, chiar daca acesta nu a vazut niciodata lumea exterioara. Animata de dorinta de a-i oferi lui Jack o viata reala, mama lui pune la cale o evadare nebuneasca. Insa, cu timpul, descopera ca lumea exterioara nu e asa cum se astepta si Jack trebuie sa invete sa traiasca pe cont propriu.

"Spotlight" este o drama psihologica bazata pe volumul colectiv al jurnalistilor de investigatii de la Boston Globe. Cartea, care a castigat premiul Pulitzer in 2003, dezvaluie  musamalizarea de catre Biserica Catolica a actelor de abuz sexual comise de preotii sai. Sub indrumarea noului editor, Marty Baron (Liev Schreiber), echipa de investigatie de la Boston Globe, cunoscuta sub numele de "Spotlight", are sarcina de a investiga acuzatiile aduse Bisericii Catolice in cazul unui copil abuzat. Sub conducerea lui  Walter "Robby" Robinson (Michael Keaton), jurnalistii scot la iveala coruptia de la baza Bisericii Catolice la care au inchis ochii mass-media, politia si sistemul juridic. Dezvaluirile echipei Spotlight vor zgudui Biserica Catolica din temelii si vor soca o lume intreaga.

Cel mai bun actor intr-ul rol principal este Leonardo DiCaprio.

Nominalizatii la titlul de cel mai bun actor au fost: Bryan Cranston, pentru rolul interpretat in "Trumbo", Matt Damon,  pentru rolul interpretat in "The Martian", Leonardo DiCaprio, pentru rolul interpretat in "The Revenant", Michael Fassbender, pentru rolul interpretat in "Steve Jobs" si Eddie Redmayne, pentru rolul interpretat in "The Danish Girl".

"Trumbo" este o drama biografica bazata pe romanul lui Bruce Cook si publicata pentru prima data in 1977. "Trumbo" spune povestea lui Dalton Trumbo, un scenarist de top persecutat pentru convingerile politice. Trumbo duce o perpetua lupta pentru principiile sale si indeosebi pentru libertatea de exprimare. Dar isi va pierde casa, locul de munca si prietenii celebri. Sub umbrela protectoare a unui pseudonim va scrie "Roman Holiday" si "The Brave One", cu care va castiga doua premii Oscar, pentru care insa nu i se va acorda credit.

"Steve Jobs" este ecranizarea cartii lui Walter Isaacson - "Steve Jobs. Biografia autorizata". Filmul se concentreaza pe trei momente importante din viata cofondatorului Apple: lansarea Machintosh-ului (1984), lansarea computerului NeXT (1988) si dezvaluirea iMac-ului (1998). Productia cinematografica ne arata latura emotionala a lui Steve Jobs, conflictele interioare prin care trece, starea de spirit si relatiile cu fiica sa.

"The Danish Girl" este o poveste de asumare a propriei identitati. Filmul succede romanul cu acelasi nume al lui David Ebershoff. In Copenhaga anilor '20, Gerda si Einar Wegener au un mariaj fericit. Intre cei doi exista o intelegere perfecta si o complicitate profunda. Amandoi sunt pictori, Gerda este inclinata insa spre portrete, iar Einar spre peisaje. Lucrarile Gerdei nu au popularitatea celor pictate de Einar. Intr-o zi, modelul pe care il astepta Gerda intarzie. Cum Gerda avea de terminat portretul unei dansatoare, aceasta isi roaga sotul sa pozeze pentru ea imbracat in haine de dama. Evenimentul marcheaza inceputul unui joc care le va schimba ireversibil vietile.

Brie Larson este cea mai buna actrita intr-un rol principal.

Pentru acest titlu au concurat: Cate Blanchett, pentru rolul interpretat in "Carol", Brie Larson, pentru rolul interpretat in "Room", Jennifer Lawrence, pentru rolul interpretat in "Joy", Charlotte Rampling, pentru rolul interpretat in "45 Years" si Saoirse Ronan, pentru rolul interpretat in "Brooklyn".

"Carol", care are la baza romanul "The Price of Salt" scris de Patricia Highsmith in 1952, ne face partasi la iubirea neconventionala dintre doua femei: Therese Belivet, o tanara pasionata de fotografie si Carol Aird, captiva intr-o casnicie rutinanta.

"45 Years" este adaptarea povestirii "In Another Country" din volumul cu acelasi nume scris de David Constantine. Subiectul se invarte in jurul unui cuplu casatorit - Geoff si Kate Mercer - care se pregateste sa sarbatoreasca cea de-a 45-a aniversare. In saptamana dinaintea evenimentului, Geoff Mercer primeste o scrisoare prin care este informat ca prietena lui din tinerete, Katya, cu care escaladase muntii din Elvetia, a fost gasita intr-un ghetar. Katya alunecase intr-una din expeditiile montane si decedase, dar corpul nu i-a fost gasit pana atunci. Din acest moment, fantoma iubirii din tinerete otraveste viata pe care Geoff si Kate au construit-o impreuna.

Daca vrei sa citesti cartile care seteaza trendurile in lumea cinematografica, le poti gasi aici.

Cel mai bun regizor este Alejandro Gonzalez Inarritu, pentru regia filmului "The Revenant". Alicia Vikander a castigat Oscarul pentru rolul interpretat in "The Danish Girl", la categoria "cea mai buna actrita in rol secundar". Cel mai bun actor in rol secundar este Mark Rylance, pentru rolul interpretat in "The Bridge of Spies". Actorul roman de etnie maghiara Levente Molnar a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain, cu productia "Son of Saul".

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.