The Danish Girl


Se intampla sa spunem uneori ca ii iubim pe cei din jur asa cum sunt. Si le cerem, la randul nostru, celor din jur sa ne iubeasca asa cum suntem. Din cand in cand, viata ne demonstreaza ca nu-i iubim pe ceilalti asa cum sunt, ci asa cum credem noi ca sunt. Si mai des de atat, viata ne demonstreaza ca nici macar despre noi nu stim cum suntem.

"The Danish Girl" este o poveste de asumare a propriei identitati. Filmul este regizat de Tom Hooper (cunoscut indeosebi pentru "King's Speech") si succede romanul cu acelasi nume scris de David Ebershoff. Cartea, aparuta la noi la Editura Rao, a primit Premiul literar Lambda pentru fictiune transsexuala si Premiul Rosenthal al Academiei Americane de Arte si Litere. Pentru interpretarea sa din film, Eddie Redmayne este nominalizat la „The Golden Globes“ 2016 şi la „The Screen Actors Guild Award“ 2016 pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Subiectul este inspirat din viata lui Lili Elbe, una dintre primele persoane care a trecut printr-o operatie de schimbare de sex.

In Copenhaga anilor '20, Gerda si Einar Wegener au un mariaj fericit. Intre cei doi exista o intelegere perfecta si o complicitate profunda. Amandoi sunt pictori, Gerda este inclinata insa spre portrete, iar Einar spre peisaje. Lucrarile Gerdei nu au popularitatea celor pictate de Einar. Intr-o zi, modelul pe care il astepta Gerda intarzie. Cum Gerda avea de terminat portretul unei dansatoare, aceasta isi roaga sotul sa pozeze pentru ea imbracat in haine de dama. Evenimentul marcheaza inceputul unui joc care le va schimba ireversibil vietile.

Sentimentul pe care i-l trezeste acest joc lui Einar nu este unul nou. Ideea de a se transforma in femeie il fascineaza, iar jocul il acapareaza. In mariajul celor doi, Lili ia treptat locul lui Einar. Partea masculina este prezenta din ce in ce mai putin. Ceea ce incepe ca un joc devine o transformare existentiala. Iar Gerda il sprijina, pe tot parcursul procesului, desi decizia de a o ajuta pe Lili inseamna sa-l piarda pe Einar.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.