Cand propriile calitati lucreaza impotriva propriei fericiri


Cele mai frumoase momente in viata sunt cele traite cu sufletul, nu cu mintea. Iar cele mai frumoase femei, cele mai inteligente, cele mai demne de admiratie, nu sunt mandrele posesoare ale unei vieti fara cusur. Nu sunt cele scolite la institutii de prestigiu, nu sunt cele care au cele mai multe diplome, nu sunt cele mai realizate din punct de vedere profesional. Sunt cele al caror exterior este in armonie cu interiorul. Sunt cele care-si pot deschide sufletul fara teama, sunt cele care pot recunoaste ca in viata lor nu e chiar totul pus la punct, ca au dat gres uneori, ca au fost cele care au ramas in urma, ca le-a durut, ca au ales neinspirat, ca le-a fost teama.

Si sunt cele care inteleg ca iubirea nu-i un joc de putere. Iar un IQ ridicat ar trebui sa faca din fiecare participant la relatie un exemplar eligibil, nu sa fie prilej de manipulare si de masurare a fortelor.

A fi citit e la indemana tuturor. E adevarat, traiesc printre noi si cei care n-ar pune mana pe-o carte nici picati cu ceara, dar daca ar vrea, asta le-ar fi accesibil. A face caz de inteligenta, a vrea cu tot dinadinsul sa o evidentiezi, sa ti se recunoasca, sa se vada - asta nu e inteligenta. In lipsa oricaror alte atuuri care sa-i vina in sprijin, o minte ascutita nu-ti deschide niciun drum. Fara a o aplica consecvent in tot ceea ce faci, fara a avea un corespondent real in viata proprie, inteligenta reprezinta un titlu de glorie si atat.

A avea nevoie sa-ti afisezi inteligenta, a tine neaparat sa ti se confirme si sa ti se recunoasca, mie nu-mi demonstreaza decat contrariul ei. De cele mai multe ori, mintea este un handicap pentru cele mai frumoase emotii. Si de cele mai multe ori, imi pare ca este o stavila in orice relatie. Ii pune frana. Analizezi, contabilizezi, masori, si ajungi la concluzia ca nu primesti pe cat oferi. Alegi sa ai dreptate, in loc sa fii fericit. Desi s-ar putea ca ceea ce primesti sa fie doar diferit de ceea ce dai, si asta nu inseamna neaparat mai putin. O relatie se construieste cu sufletul, din compromisuri, din ajustari, cu rabdare si toleranta. O relatie nu e un camp de lupta, unde fiecare sa vrea sa se impuna. Atunci cand nu este imbinata cu stari si emotii care nu se pot exprima in cuvinte, a rationaliza peste masura lucreaza impotriva propriei fericiri.

Nu pledez pentru prostie aici, si nici nu vreau sa ne aruncam cu capul inainte in tot soiul de nelinisti second-hand aducatoare de dureri de cap si atat. Doar ca, daca ar fi sa corelez inteligenta cu oricare alta trasatura de caracter, as lega-o de ... autenticitate. Pentru mine, cele mai destepte femei sunt cele care-si dau voie sa simta. Iar de cele mai multe ori, suferinta si esecul vin din refuzarea unor trairi, nu din trairea efectiva.

Share Button
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.