Obisnuiesc sa-mi fac bilantul de sfarsit de an putin mai devreme de luna decembrie. Planurile pentru anul care vine, la fel. Pentru ca nu cred ca inceputurile de proiect, de schimbare, promisiunile pe care le facem tin in mod expres de inceputurile calendaristice si pentru ca schimbarea se face in timp, implementand cate un obicei, nu dintr-o data. Nu te trezesti pe 1 ianuarie fiind un alt om, esti exact acelasi cu cel din 31 decembrie. Cred ca schimbarea se produce incepand intotdeauna cu azi, momentul in care te hotarasti, momentul in care ceva nu merge si nu mai poti asa, nu de la 1.
Sunt insa cateva aspecte despre care stiu cu siguranta ca nu mai vreau sa se intample. Le facem cu totii, intr-o masura mai mica sau mai mare, si nu aduc nimic bun.
- Sa te judeci prea aspru. Cand nu poti sa schimbi o situatie, situatia te provoaca sa te schimbi. Indiferent cat de usor este sa iti reprosezi ca nu poti sa treci pur si simplu peste asta, dar ideal este sa iti iei timpul necesar sa inveti lectia in propriul ritm. Fiecare provocare vine sa ne invete ceva. Fiecare lectie se repeta pana cand o invatam. E nevoie de timp sa asimilezi procesul. Si nu, nu e usor sa-ti accepti limitele. Dar sa accepti ceea ce nu poti schimba e cel mai sanatos lucru pe care-l poti face pentru tine. O greseala nu te urmareste toata viata. Sa te concentrezi pe ceea ce nu ai realizat nu te ajuta sa realizezi mai mult. Sa-ti respingi propriile idei nu te face mai creativa. Sa te focusezi pe ceea ce nu poti schimba nu schimba automat circumstantele. Sa te compari intotdeauna cu ceilalti nu te transforma intr-o persoana mai buna. Cand e vorba de viata, nu exista modul corect de a proceda. Nu-ti limita gandirea intre doua extreme - corect si gresit. Asa cum nu exista un mod corect de a face ceva gresit, nu exista nici modul gresit de a face ceva corect.
- Sa traiesti intr-o continua competitie cu ceilalti. Avem, fiecare dintre noi, propriul sistem de valori. Echilibrul este esential intre munca si viata personala, in modul in care traiesti, in modul in care iti cheltuiesti banii, in modul in care iti cheltuiesti timpul. Traim intr-o lume in care consumul a atins un maxim, si de mult timp ceea ce achizitionam nu mai tine de necesitate, ci de statut. Comparatia intre oameni se face in functie de ceea ce poseda. In lumea asta in care traim, conteaza mai mult a avea decat a fi. Idealul este sa produci mai mult decat consumi. Si sa reduci cheltuielile inutile. Fara sa faci rabat la calitate, o pereche de cizme de exemplu, reprezinta o necesitate. Poti cumpara de aici recompense de care sa te bucuri cu banii economisiti. Echilibrul in tot ceea ce faci inseamna de fapt diferenta dintre ceea ce ai nevoie si ceea ce-ti doresti.
- Sa te ingrijorezi in permanenta cu privire la viitor. Nu-l poti prezice, nu-l poti controla si de cele mai multe ori cel mai rau lucru care se intampla nu e asa de rau cum te gandesti. Viata se desfasoara la timpul prezent. Nu ne sperie viitorul de fapt, ci greselile din trecut pe care le-am putea repeta in viitor.