860 de zile pe Amazon, Ed Stafford


Paradoxal, cele mai bune carti de dezvoltare personala nu sunt cartile de dezvoltare personala. Ani de zile n-am putut sa ma lipesc de nimic din ceea ce asre in titlu "Cum sa..." intr-un numar de pasi. De obicei, cat mai mic. Sa para simplu. Nu cred in liste cu trepte pe care sa le urmezi pentru a deveni mai bun. Dar cred in puterea educativa a cartilor. Si cred ca povestile unor oameni care au reusit ceea ce noi, ceilalti, consideram la limita imposibilului poate sa fie imboldul de care ai nevoie sa mergi mai departe.

Asa ca as recomanda oricand, oricarui pasionat de evolutie personala, sa puna putin deoparte cartile despre cum sa lucreze mai mult si mai bine in cel mai scurt timp si sa deschida un jurnal de calatorie. Este una dintre cele mai puternice lectii de viata de care poti sa ai parte.

Cred ca multi dintre voi n-au auzit cine este este si ce face Ed Stafford. Aventurier si explorator englez, Ed este supravietuitorul celor mai ostile medii de pe planeta. A fost in cele mai izolate locuri de pe planeta - de la nisipul arid din Desertul Gobi pana la junglele din Guatemala.

Ed este primul om care a parcurs integral pe jos lungimea fluviului Amazon si a intrat pentru asta in Cartea Recordurilor. Si-a descris intreaga aventura in cartea sa "860 de zile pe Amazon", pe care o puteti achizitiona de aici. Si, daca va intereseaza si alte produse de pe site-ul producatorului, le puteti gasi accesand acest link.

In Aprilie 2008, Ed Stafford a pornit intr-o calatorie la finalul careia intra in Cartea Recordurilor ca fiind primul om care a parcurs pe jos intreaga lungime a Amazonului. A pornit de pe Coasta Pacificului din Peru, a traversat Anzii, a trecut prin Columbia si prin Brazilia. A vazut natura in forma sa cea mai cruda, a vazut distrugerile provocate de despadurire, a vazut ce efecte au avut interventiile lumii civilizate asupra unor triburi indigene. A intalnit animale periculoase si oameni periculosi, iar pericolul i-a fost un companion constant.

Calatoria lui Ed este despre putere fizica si mentala. Cartea lui nu este o pura plimbare prin jungla. Nu este numai o carte de aventuri. Suntem in mintea scriitorului de la inceput si pana la sfarsit, astfel incat aventura este pe planul doi. Cu o sinceritate debordanta, Ed descrie toate emotiile prin care trece: frica, furie, disperare, plictiseala. Este un fin observator al propriilor stari sufletesti, pe care ni le prezinta brut, fara infloriturile specifice literaturii. Cartea lui Ed e despre arta de a reusi in viata. Te invata despre provocari, despre momente de cumpana, despre situatii in care trebuie sa decizi rapid. Te invata sa te bazezi doar pe tine. Dar mai ales, te invata despre tine. Pentru ca traim intr-o lume in care este incredibil de usor sa-ti obtii validarea de sine de la cei din jur, astfel incat sa reusesti singur poate sa fie o adevarata provocare.

 

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.