Ca sa poti sa faci diferenta printre ceilalti, trebuie mai intai sa faci diferenta in tine.


Suntem, pana la urma, suma experientelor pe care le-am trait si suma oamenilor pe care i-am intalnit. Felul in care trecem prin viata, cartile pe care le citim, filmele pe care le vizionam, muzica pe care o ascultam, discutiile pe care le purtam, conflictele pe care le intretinem - toate astea vorbesc despre noi. Alegerile pe care le facem in fiecare zi vorbesc despre noi. Foarte bine si frumos spunea Aristotel ca "suntem ceea ce facem in mod repetat". Dar ceea ce facem noi in mod repetat ne transforma in niste oameni pe jumatate morti.

Mie mi-e foarte teama de a fi banala. Ma sperie mediocritatea mai mult decat orice pe lumea asta. Gandurile obisnuite ma lasa rece. Eu nu ma tem ca o sa imbatranesc, iar trecerea timpului nu ma sperie decat in masura in care trece fara sa conteze. Ma tem sa nu ma pierd in multime, sa fac lucruri care sa nu faca vreo diferenta, ma tem sa nu renunt la vise prea devreme si la regrete prea tarziu.

1. Ca sa poti sa faci diferenta printre ceilalti, trebuie mai intai sa faci diferenta in tine.

Sa-ti urmezi visul. Sa fii fericit cu ceea ce ai. Sa vorbesti mai putin si sa asculti mai mult. Sa practici meditatia. Sa nu te mai compari cu ceilalti. Sa te ierti pentru greselile pe care le-ai facut. Sa te implici in probleme sociale. Sa ajuti. Sa daruiesti, cu alte cuvinte. Orice: timp, energie, zambete si vorbe frumoase. Daca nu oferi nimic niciodata si iei cu ambele maini, sa nu te-ntrebi de ce esti gol pe dinauntru.

2. Respecta.

Intai pe tine insuti, iar mai apoi pe oricine si oricand. E singura cale de a te face respectat. Poate ca in teorie este un drept garantat de Constitutie, dar in practica vad din ce in ce mai des ca respectul se arata doar la ocazii speciale. Sau cu persoane speciale. Bunul simt, educatia aleasa si respectul fata de ceilalti trebuie sa iti fie a doua natura. Nu renunti la ele si nu variaza conjunctural, in functie de oamenii care iti ies in cale. Sau de utilitatea lor in viata ta.

3. Asculta mai mult, vorbeste mai putin.

Epictet explica foarte simplu: "Avem doua urechi si doar o gura, pentru a putea asculta de două ori mai mult decat putem vorbi." Si mai ales, asculta-te pe tine. E o utopie sa nu te poti intelege nici macar pe tine, dar sa-l poti explica pe celalalt lui insusi. In aparenta, purtam discutii. In realitate, abia asteptam sa faca celalalt o pauza ca sa ne putem exprima noi parerea.

4. Spune ceea ce gandesti.

Exista intotdeauna o varianta eleganta a adevarului dureros. O forma frumoasa de a spune lucruri urate. In general, suntem tot atat de sinceri si de deschisi cata sinceritate si deschidere acceptam. Ne temem, in aceeasi masura, si de adevarul pe care il spunem, si de cel pe care il primim. Dar cea mai proasta alegere pe care o poti face este sa taci atunci cand ai lucruri de spus. Si cand acestea pot face diferenta. Pentru ca poti sa fii sincer si fara sa dezvolti complexe.

5. Investeste in tine.

Educatia este un "must have" al zilelor noastre. In secolul in care traim, cand toata informatia din lume e la un click distanta, cand exista mii de tutoriale, articole si cursuri online pentru "cum sa" orice, nu mai e loc de scuze pentru ignoranta. Sa fii autodidact cere doar interes si o buna planificare a timpului.

6. Imaginea conteaza.

Ne place sau nu, asta-i adevarul. Suntem vizuali inainte de orice altceva. Si, atata timp cu nu transcede catre superficialitate, asta nu-i un lucru rau. Pentru ca felul in care iesi in lume e o forma de respect fata de tine, si fata de ceilalti. Si nu ma refer la zestrea de la mama natura. Nu conteaza daca esti inalta sau scunda, slaba sau mai plinuta, bruneta sau blonda, cu ochelari sau fara.  Aspectul ingrijit e la indemana oricui. Iar "stilul nu il ai, ci il esti", vorba lui Mircea Cartarescu. Diferenta sta in detalii si in bun gust. Sa stii ce ti se potriveste, sa stii unde e granita dintre atragator si vulgar, sa ai ceva notiuni de cromatica si sa stii cum sa-ti asortezi pana si rama de la ochelari sunt aspecte care nu raman neobservate.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.