Indreptar de fericire


1. Fericirea nu-i bogatie. Desi, in absenta ei, viata ta e mai saraca. Fericirea nu-i frumusete. Desi, fericita fiind, esti cea mai frumoasa femeie din lume. Fericirea nu-i dragoste. Desi, cand esti fericita, iubesti tot ce te-nconjoara. Si nu-i bucurie mai mare decat sa iubesti si sa fii iubita :)

2. Fericirea ta ar putea sa nu fie si fericirea celorlalti. Iar fericirea celorlalti cu siguranta nu trebuie sa fie obligatia ta. Fiecare este responsabil pentru propria fericire sau nefericire. Totusi, daca vrei sa te simti bine, fa bine! Imparte din timpul tau, din ideile tale, din energia ta, cu cei care-ti sunt aproape. Grija pentru ceilalti este fundamentala pentru propria fericire.

3. Fericirea nu sta in relatii mediocre. Daca relatia in care te afli nu te face mai buna, daca te imputineaza si nu te imbogateste cu nimic (spiritual vorbind), nu te va face fericita si nu merita sa stai in loc pentru ea. Fericirea e o experienta de varf, n-o poti gasi in plafonare.

4. O viata lipsita de griji si-o existenta linistita nu-s garantii de fericire. Nu ti le dori neaparat. Fericirea nu se primeste de-a gata. Nu ti se livreaza la nastere. Fericirea e un proces, nu produsul finit. Termenul ti-l definesti singura. Numai tu poti sa stabilesti ce te face fericita. Iar pentru starea de fericire trebuie sa muncesti in fiecare zi. Fericirea nu sta in lucrurile care se obtin usor, ci in cele care merita efortul.

5. Nu tot ceea ce are un pret este si valoros. Uneori, fericirea se gaseste in lucrurile simple.  Fericire inseamna sa faci ceea ce-ti place. Inseamna curaj. Inseamna sa nu fii de acord. Inseamna sa stii sa spui "NU". Si, de cele mai multe ori, fericirea nu inseamna sa obtii ceea ce vrei, ci sa te bucuri de ceea ce ai.

6. Fericirea e timp pentru tine, si pentru cei dragi. De cele mai multe ori absenta timpului este dusmanul fericirii. Sunt cativa ani de zile buni de cand eu nu mai folosesc sintagma "nu am timp" pe post de scuza ieftina pentru ceea ce nu vreau de fapt sa fac. Si dintre toate motivele pe care cineva mi le poate prezenta, "nu am timp" ma loveste fix in moalele capului. Pentru ca, din punctul meu de vedere, singurii care nu au timp sunt cei care sufera de o boala incurabila. Iar pentru noi, cei sanatosi, "nu am timp" este de fapt proasta organizare sau minciuna care ne poate justifica, in proprii ochi sau in ai celor de langa noi, lipsa de actiune, de interes, si ineficienta.

7. Ca sa poti dimensiona propria fericire, trebuie sa ai mai intai un reper pentru nefericire. Fericirea nu este excluderea nefericirii, ci modul in care reactionezi la aceasta. Cat de repede te ridici dupa o cadere. Cat de usor depasesti o depresie. Cat de repede te desprinzi de situatii in care nu te mai regasesti si de oameni care nu te mai reprezinta.

8. Fericirea nu se striga in gura mare. Cei mai fericiti oameni nu-si trambiteaza fericirea oricarui dispus sa o asculte. Fericirea se citeste pe chip. Altfel, afisata ostentativ, e doar promovare de imagine :)

9. Fericirea nu exista in trecut sau in viitor. Nu poti sa fii fericita daca esti prizoniera trecutului, si nici daca iti proiectezi in permanenta viitorul pas cu pas. Fericirea e azi, aici, in felul in care traiesti acum, in provocarile vietii de zi cu zi, in izbanda ta asupra neprevazutului.

10. Fericirea e dragoste de tine si de viata. Atat. A-ti lega fericirea de altcineva este, de fapt, cel mai scurt drum spre nefericire. A responsabiliza pe altcineva pentru propria fericire inseamna, deopotriva, sa-i dai controlul si pentru propria nefericire. Iar majoritatea oamenilor iti intra in viata ca sa-ti predea lectia asta. Si altele. Lasa-i sa se duca atunci cand nu mai au ce sa te-nvete, si desprinde-te usor de cei care doar fac figuratie in viata ta. Fericirea se testeaza cand esti singura :)

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.