Cel mai sigur drum catre nefericire


Sa te judeci prea aspru.

Trecem doar prin ceea ce trebuie sa trecem. Cu totii avem momente dificile. Cu totii experimentam emotii, atat pozitive cat si negative. Emotiile fac parte din noi si daca le renegam sau nu le recunoastem e foarte greu sa ajungem la esenta problemei. Singura cale sa evoluezi e sa treci prin emotii si stari diverse, nu sa le ocoloesti. Nu si-a construit nimeni un caracter puternic fara sa treaca prin incercari dificile. Fara sa faca si alegeri gresite, n-a putut nimeni sa aleaga corect.

Sa critici in mod constant.

Un vechi proverb spune ca e mai bine sa vezi barna din ochiul tau decat sa vezi paiul din ochiul altuia. Cand toata energia ta se canalizeaza catre cei din jur, nu mai ai timp pentru dezvoltare si crestere personala.

Noi, oamenii, suntem construiti cumva ciudat: ne simtim bine cand ii criticam pe ceilalti, cand le judecam imperfectiunile, ca si cum defectele celorlalti ne-ar face pe noi mai frumosi, mai merituosi, mai buni. Comparatia cu ceilalti dezvolta in noi ideea de competitie. Si este orientata gresit, pentru ca singura competitie cu adevarat valoroasa este doar cea cu tine insati. Sa fii astazi mai bun decat ai fost ieri.

Sa nu traiesti in concordanta cu valorile tale.

Intr-o lume in care exista retete si pasi simpli pentru tot si pentru toate, intr-o societate care iti spune ce si cum trebuie sa fii ca sa multumesti pe toata lumea, sa faci ce vrei tu si ce-ti doresti poate sa fie o adevarata provocare. Cauza preponderenta a nefericirii noastre este lipsa de concordanta intre ceea ce ne dorim si ceea ce trebuie sa facem. E important sa stii cu exactitate care sunt valorile tale de baza, pentru ca acestea joaca cel mai important rol in modul in care decizi sa-ti traiesti viata. Sa traiesti in concordanta cu valorile tale inseamna sa acorzi mai multa importanta activitatilor, experientelor si oamenilor care corespund acestor valori.

Sa ramai ancorata in trecut si sa te gandesti mereu la ce ar fi putut sa fie.

Sunt convinsa ca fiecare dintre noi are un trecut cu multe lectii valoroase. Pentru asta e bun trecutul: sa inveti in el. Si sa traiesti in prezent. Sa te concentrezi pe cine sa dai vina pentru trecut iti rapeste, cu siguranta, momentele pretioase din prezent.

Sa treaca o zi fara sa zambesti.

O zi in care nu ai gasit niciun motiv de bucurie este o zi traita degeaba. Stiu ca problemele cotidiene ne coplesesc uneori. Dar cand se intampla asta, fa un pas inapoi. Creeaza o distanta intre tine si problemele tale, astfel incat sa le vezi obiectiv. Si gaseste mereu motive sa zambesti.

Studiile de specialitate au descoperit ca zambetul te face mai sanatoasa, iti stimuleaza sistemul imunitar si il ajuta sa reactioneze mai rapid. Dincolo de beneficiile asupra sanatatii fizice, un zambet din toata inima te scapa de stres. Stiu ca sunt momente, in viata fiecaruia dintre noi, cand nu ni se arata nicio iesire si ultimul lucru la care te gandesti e sa zambesti sincer, dar de cele mai multe ori lucrurile mici si bucuriile simple te ajuta sa treci prin cele mai grele momente.

 

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.