E ciudat cum imi gasesc uneori linistea, paradoxal, in locuri publice. Dar cred ca asta e mai putin meritul meu, si mai mult meritul locului. Si cum sunt de peste zece ani in Bucuresti, sunt mare amatoare de cafea si sunt satula de cafenele monocrome si parca trase la xerox, am plecat ieri dimineata prin Micul Paris, in cautare de localuri care sa-mi spuna, prin aspect, o poveste. Iata ce-am gasit:
1. Acuarela.
Din Piata Romana mergi drept pe Eminescu, apoi la stanga pe Polona. Cativa metri mai incolo e Acuarela Bistro, intr-o vila fara pretentii, cu o placuta pe care scrie "Galeria Imbold". Totusi, n-ai cum sa ratezi intrarea - in fata portii e parcat un Renault Gordini pe care scrie, cu litere de mana, "Acuarela". Si e mai mult decat un local. E un bistro de arte, aici avand loc spectacole de teatru, de jazz si expozitii de fotografie.
Am intrat mai intai in curte si apoi in casa, manata de atmosfera primitoare care domnea peste tot. Mi-a placut terasa in primul rand la Acuarela. Este faina de tot, iar umbrelele suspendate ii dau un farmec aparte. Acolo poti sa fii cel mai meteosensibil om intr-o zi mohorata, ca tot te inveselesti. Pentru ca Acuarela in primul rand este creatoare de stare de spirit.
Inauntru, atmosfera familiara de casa de la bunici te intampina inca de la intrare. La parter e salonul de nefumatori, la mansarda cel de fumatori. Acuarela e amenajata cu mult bun gust, cu scaune colorate, mese de diferite forme, scaune pictate de diferiti artisti, goblenuri pe pereti, fotolii care te indeamna sa te cuibaresti acolo cu o carte, printre vechituri dragi si cu personalitate.
La Acuarela poti sa consumi "cateva merinde picturale, fara mari pretentii, atat cat sa alunece licorile mai usor". Au cateva sortimente de ciabatta cu pastrama de vita, bacon sau crema de branza si muschi file la 13-14 RON fiecare, diverse sortimente de cafea (un espresso lung costa 8 RON, caffe latte 12 RON), limonada (cu menta si ghimbir de la 15 RON in functie de cantitate, ceaiuri - 400 ml la 13 RON, servite cu biscuit de ovaz :)
Din Piata Romana, cum mergi spre Unirea pe partea dreapta, faci prima strada la stanga. George Enescu se numeste strada, e cea care vine din spate de la McDonald's si taie Bd. Magheru.
Privit din strada, nici nu-ti dai seama ca poarta de la Journey e de fapt intrarea intr-o alta lume. De cum intri, dai de un hol. In fata e terasa, iar la stanga si la dreapta scari care duc spre diferite saloane.
Aici vii in primul rand pentru atmosfera. Eu m-am oprit pentru prima data la terasa, si trebuie sa recunosc ca a devenit fruntasa in preferintele mele printre locurile in care poti sa citesti. Este foarte verde, cu multe flori, si pentru ca are atata vegetatie, intimitatea la masa e asigurata. Terasa e decorata cu tablouri, fotografii, sticlute cu mesaje, meniul vine intr-un geamantan micut si fiecare element te duce cu gandul la vacanta.
La Journey, niciun detaliu nu a fost lasat la voia intamplarii: fiecare salon este decorat in alt fel. Gasesti baloane cu heliu suspendate, avioane, norisori de puf si umbrelute. Poti sa-ti bei cafeaua intr-o anumita zona a lumii, poti sa mananci din specialitatile lumii, gasesti tablete de inchiriat, carti de calatorie, board games puse la dispozitia ta, foosball sau Playstation Move.
Meniul este inspirat din bucatariile lumii, iar preturile sunt rezonabile. Un mic dejun porneste de la 20 RON, un mix de 3 tapas este 15 RON, un espresso lung 8 RON, un cocktail incepe de la 20 RON, o bere de la 8 RON.
3. La trenulete.
Ei bine, "La trenulete" e locul unde redevii copil. E situat pe Bd. Unirii la nr. 69, mai aproape de P-ta Alba Iulia decat de Unirea. Aici am stat si m-am zgait pret de vreo ora la trenuletele electrice care luau si aduceau comanda. E inedit prin servire, iar chelneri nu exista decat ca sa-ti prepare comanda si sa debaraseze mesele.
Mesele au nume de statii, deci poti sa stai la Azuga sau Predeal, dupa cum iti place. Pe masa gasesti si bilete cu produsele din meniu si un clestisor pentru compostat. Dupa ce-ai ales ce vrei sa comanzi, compostezi biletul in dreptul produsului dorit, apesi pe un buton, iar Drezina Sefa vine si iti ia comanda. Ulterior un tren de carausie iti aduce comanda, iar nota se plateste in aceeasi maniera.
Intregul decor vorbeste despre o calatorie feroviara retro. Fotografii cu depouri reale, costumul dispecerului expus pe un perete, machete cu locul de picnic al mecanicilor, Aburica si Musculosu', trenuletele care sunt in permanenta miscare, toata recuzita contribuie la ambientul original.
Preturile sunt medii - un espresso 8 RON, o bere porneste de la 10 RON, diverse crantanele (covrigei, alune, fistic) de la 8 RON.
4. 55 Jazz.
E unul din locurile care face nota discordanta printre localurile din centrul Bucurestiului, situat la intrarea in Centrul Vechi de la bariera, prima strada la stanga (Str. Franceza) - cumva izolat de toata agitatia din Centrul Vechi. Nu e foarte spatios, dar nici foarte aglomerat, si se asculta muzica buna aici. Atmosfera respira jazz prin fiecare element de decor - viniluri suspendate, meniuri sub forma de viniluri si poze cu artisti de jazz. 55 Jazz e o experienta inedita atat in ceea ce priveste muzica, cat si din punct de vedere al atmosferei, care imbina armonios clasicul si modernul. Respira bun gust si eleganta, iar fiecare element de decor este ales cu grija. Nimic nu este la intamplare, iar barul in sine spune o poveste veche despre jazz.
Meniul cuprinde diferite sortimente de cafele (un espresso 9 RON, caffe latte 14 RON), bere (de la 8 RON), cocktailuri pornind de la 17 RON (fara alcool) si 22 RON (cu alcool), bauturi bio, ceaiuri si limonade - limonada cu pepene galben si menta, de exemplu, si cate ceva dulce.
5. Food & Travel Concept Store by Chrystian Tour.
Mi-am dorit mult sa vizitez Concept Store by Christian Tour, dar sambata n-am avut noroc, era inchis. Il gasesti in Centrul Vechi, pe strada Smardan la nr. 7, numai ca il poti rata usor pentru ca e cumva pe colt, umbrit de prelatele altor localuri. Mi-a placut conceptul si am vrut sa-l incerc live: restaurant care reda perfect interiorul unui avion, in care sa poti studia deopotriva oferte de vacanta si sa poti sa bei sau sa incerci bucate specifice altor tari.
Am fost la Journey Pub&More si recomand cu placere. Atmosfera este cea pe care o descrii si tu. Interesanta mi se pare ideea celor de “La Trenulete”. Trebuie sa ajung in aceasta locatie!