Contract de casatorie


Prezentul contract reprezinta un acord de parteneriat intre doua entitati de sine statatoare, denumite in continuare "sot" si "sotie", care aleg sa urmeze impreuna drumul pe care altfel fiecare l-ar fi avut de parcurs separat. Contractul reprezinta consecinta naturala a unei relatii cu pasiuni si interese comune, si nicidecum un scop in sine, care trebuie urmarit cu orice pret si vanat asiduu.

1. Definirea termenilor utilizati:

"Sotul" si "sotia" sunt indivizi independenti, intregi, care se completeaza reciproc, si in niciun caz nu se confunda unul cu celalalt. "Sotul" si "sotia" au elemente comune si elemente diferite in egala masura, iar elementele diferite sunt menite sa-i echilibreze ca intreg, si nu sa iste neintelegeri.

Se considera ca definitie a termenilor utilizati in prezentul contract, personalitatea fiecarei parti contractante. Asupra acesteia nu se accepta nicio presiune de modificare ulterioara. Sotul si sotia nu vor incerca sa ciopleasca din personalitatea celuilalt, nu vor incerca sa se modifice unul pe celalalt, niciunul nu-i va cere celuilalt sa fie altfel decat este. Prezentul contract nu este unul de asteptari inutile. Partile prezentului contract s-au vazut inainte de semnarea acestuia, s-au acceptat reciproc, prin urmare orice reclamatie ulterioara nu-si gaseste justificarea.

2. Dispozitii

Art. 2.1. Prezentul contract garanteaza libertatea fiecarei parti. Atat sotul, cat si sotia, au nevoie de spatiu ca sa se dezvolte. Au nevoie de spatiu ca sa creasca frumos, sa descopere noi piese din ceea ce sunt deja. Implinirea personala este independenta de starea civila, iar partile contractante garanteaza ca dezvoltarea lor personala nu se va termina acolo unde incepe viata in doi. Cei doi soti isi vor respecta si intelege unul altuia nevoia de singuratate si necesitatea unor activitati separate, in egala masura cu cele in comun.

Art. 2.2. Cuvintele sunt principala legatura dintre cei doi soti. Deci, vor fi utilizate cu deosebita atentie, iar formularea cautata cu mare grija. Cuvintele nu trebuie sa raneasca, sa jigneasca, sa critice si, la intrebuintarea acestora, se va avea in vedere traiectoria lor de la gura unuia la inima celuilalt. Cuvintele nu se vor folosi cu zgarcenie, ele avand menirea sa rezolve, si nu sa agraveze conflicte. Cuvintele conteaza intotdeauna. De aceea, ele nu vor fi intrebuintate cu superficialitate in minciuni sau promisiuni neonorate.

Art. 2.3. Casnicia nu este fuziune prin absorbtie. Niciuna dintre entitati nu-i transfera celeilalte drepturile asupra propriei individualitati, indiferent de dimensiunea patrimoniului fiecareia. Singurul bun adus in casnicie este dat de valoarea fiecarei parti. De aceea, atat sotul cat si sotia se vor angaja sa nu-l pericliteze in niciun fel, si sa nu actioneze nici impotriva propriei persoane, nici impotriva celuilalt.

Art. 2.4. Partile contractante nu vor gazdui isterii inutile si nu-si vor face reprosuri. Daca se ajunge la o neintelegere care nu poate fi remediata, cele doua parti isi vor continua drumul separat. Daca neintelegerea a fost remediata, atunci memoria celui pus in postura de a ierta se va sterge, iar acesta isi va pierde dreptul la reclamatii ulterioare. In solutionarea conflictelor care vor avea loc intre cei doi soti, bunele intentii vor constitui circumstante atenuante.

Art. 2.5. Niciuna dintre partile contractante nu este garantata celeilalte. Prezentul contract are valabilitatea de o zi, putand fi reinnoit, dar nu automat. Partile se vor convinge reciproc in fiecare zi sa resemneze acest contract. Pentru asta, sotul si sotia se vor asigura zilnic de respectul, increderea si iubirea celuilalt, iar vorbele vor fi in concordanta cu faptele.

3. Costurile contractului

Valoarea acestui contract are, pentru fiecare parte, valoarea data de cealalta parte. Costurile contractului sunt egale cu prejudiciul suferit prin pierderea celeilalte parti.

4. Garantii

Contractul NU este unul cu garantii materiale, nici de fidelitate, nici de proprietate. Ceea ce nu se regaseste in prezentul contract NU se poate presupune ca fiind subinteles sau implicit. Tot ceea ce partile nu au convenit intre ele, NU este de la sine inteles. Prezentul contract nu garanteaza nimic.

5. Dispozitii finale

Prezentul contract este unul de asumare publica a unei relatii. Pentru ca asumarea publica e cea care legitimeaza o relatie. Intr-o lume in care parerea celorlalti face diferenta, asumarea publica este totodata si cea mai puternica forma de constrangere.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.