Castigatorul premiului Nobel pentru literatura 2014


Anul acesta, premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, a anunţat acum aproximativ o ora, la Stockholm, Comitetul Nobel.

"For the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncoverred the life-world of the occupation."

Academia Suedeza este institutia care decide in fiecare an ce autor a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică". In fiecare an in luna februarie se primesc in jur de 200 de nominalizari. Dintre acestea, Academia Suedeza selecteaza 5 nominalizati -  asa-numita "lista scurta". Membrii Academiei au toata vara la dispozitie pentru a studia operele celor cinci autori. Decizia finala se ia la inceputul lui octombrie, in urma unor ample discutii si a unui vot majoritar. Laureatul premiului Nobel este contactat cu doar o jumatate de ora inainte ca decizia sa fie facuta publica. Cu exceptia laureatilor, numele candidatilor si opiniile scrise ale Comitetului Nobel vor fi prezentate publicului peste 50 de ani.

Din 1901 si pana astazi s-au acordat 111 premii Nobel, dintre care 107 individuale si doar 4 premii comune, in cazul celor din urma premiul impartindu-se intre doua persoane. Cel mai tanar laureat al premiului Nobel a fost Rudyard Kipling. Cel mai in varsta, Doris Lessing, care avea 88 ani in 2007 cand i s-a acordat premiul. Selma Lagerlöf este prima femeie laureata a premiului Nobel, urmata de inca 12 scriitoare. Cea mai recenta dintre ele este Alice Munro, castigatoarea premiului Nobel pentru literatura in 2013, considerată "un maestru al prozei scurte contemporane".

Boris Pasternak si Jean Paul Sartre au refuzat prestigioasa distinctie, primul din cauza opozitiei autoritatilor comuniste din tara lui, iar cel de-al doilea pentru ca refuza consecvent orice fel de onor oficial.

Nu exista pana in prezent un scriitor care sa fi castigat acest premiu de mai multe ori, cu toate ca regulamentul nu prevede nicio restrictie in privinta asta. Dar, cu cateva exceptii, premiul Nobel se acorda pentru intreaga activitate si nu pentru o lucrare anume, astfel incat un laureat multiplu nu se justifica.

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România l-a propus pe Mircea Cărtărescu, alături de Nicolae Breban, Norman Manea şi Varujan Vosganian pentru castigarea premiul Nobel. Dintre acestia, Mircea Cartarescu este un real favorit, fiind plasat pe locul 16 si devansand nume sonore precum Umberto Eco, Amos Oz sau Salman Rushdie. Trilogia lui Cartarescu - "Orbitor" - a fost primita cu entuziasm de catre presa suedeza.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.