Cel mai bogat om din Babilon


Editura: AMALTEA

An aparitie: 2004

Numar de pagini: 144

In anii mei fragezi, necopti si prea putin intelepti credeam cu sfintenie si romantism ca banii nu aduc fericirea. Mai tarziu, cand lumea reala a dat buzna peste idealurile mele lirice, am invatat ca orice tratezi cu dispret te trateaza la fel. Mai ales banii. Ca daca nu-i placi, nu te plac nici ei pe tine. Ca una e sa nu-i ai pentru ca nu ti-i doresti si pentru ca nu ai nevoie de ei, si cu totul alta e sa nu-i ai pentru ca, desi iti trebuiesc, nu poti sa-i faci. Ca intr-o lume utopica ii poti considera cantitate neglijabila, dar in lumea reala ti-ar face cu siguranta traiul mai usor. Ca educatie si evolutie inseamna si sa inveti sa-ti dramuiesti cheltuielile. Si ca, oricat de prozaic ar suna si oricata inclinatie spre dimensiunea spirituala a lucrurilor ai avea, nu poti sa admiri o opera de arta pe stomacul gol.

Diger greu spre deloc cartile de dezvoltare personala si am fobie de cele care iti livreaza fericirea la minut. De cele care iti promit ca totul se face in 5 pasi. De cele care te invata ca poti sa fii orice, numai sa-ti imaginezi. Si iti pun totul pe tava atat de usor, incat ramai cu impresia ca nu mai e nevoie sa muncesti. E suficient sa-ti doresti si toate astrele se aliniaza pentru tine. Printre acestea insa, exista si exceptii. Cartile cu adevarat bune te ridica din pat si te provoaca sa actionezi. Iti dau de gandit. Iti fac ordine in idei. Cam asta s-a intamplat cu mine si cu "Cel mai bogat om din Babilon" :)

Esentele tari se tin in sticlute mici si marile adevaruri se ascund in cele mai simple sfaturi. Cartea lui Clason nu inventeaza roata, nu are solutii la minut si nu te imbogateste peste noapte. Iar ideile principale se insinueaza treptat, sub forma unor povesti, si nu dau buzna cu bocantii in mintea ta.

In schimb, te invita in primul rand la intelegerea problemelor cu care te confrunti. Invataturile babilonienilor sunt vechi de mii de ani si totusi, mai actuale ca niciodata. Asigurarea unui viitor solid din punct de vedere financiar e o problema care ne preocupa pe toti. La nivel teoretic, cu totii cunoastem calea catre o viata mai fericita, material vorbind. Practic insa avem cu siguranta nevoie sa ne reamintim ca noi controlam ceea ce detinem, si niciodata viceversa.

Din "Cel mai bogat om din Babilon" am invatat ca succesul financiar tine de organizare, iar victoriile materiale depind de o foarte buna planificare. Intre ceea ce iti este necesar si ceea ce iti doresti exista o diferenta care trebuie inteleasa si foarte bine delimitata. Fiecare bucurie pe care ti-o oferi - fie ca vorbim de imbracaminte, incaltaminte, o carte, un spectacol sau un curs - are un cost care reprezinta renuntarea la alta bucurie. In linii mari, principiul care guverneaza atitudinea sanatoasa financiar te indeamna sa cheltuiesti mai putin decat castigi. Si sa investesti economiile in ceea ce-ti aduce mai multi bani. Pentru ca intotdeauna banii lucreaza in favoarea celui care ii administreaza profitabil.

Eu traiesc cu convingerea ca cea mai buna investitie pe care o poti face este in tine. Oportunitatea este a celor pregatiti s-o intampine, iar tu dai la schimb o zi din viata ta pentru ceea ce faci azi. Asa incat implica-te si investe in tine si in educatia ta, fii cel mai bun din bransa ta, imbunatateste-te permanent si munceste cu suflet, orice ai face :)

Poti comanda cartea de aici.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.