Niste oameni faini de tot, iubitori de frumos in toate formele lui, au initiat o campanie de repunere in drepturi a orelor de lectura. Pentru ca studiile de specialitate arata ca suntem codasi intr-ale cititului, pentru ca 22% dintre romani nu citesc niciodata o carte, iar mai mult de o treime nu cumpara niciodata carti, Editura ALL, agentia de publicitate Next Advertising si Raluca Bararu (www.behance.net/RalucaBararu) au lansat recent campania “Citeste Povesti!”. Campania, al carei slogan este “Pentru o lume mai buna, citeste-le copiilor povesti!”, are expunere outdoor, radio si print.
Ca sa-i ajute in demersul lor, Harap-Alb, Praslea cel Voinic si Ileana Cosanzeana au coborat din povesti si au preluat conducerea tarii. In fruntea guvernului sau proaspat instaurat, Prim-Ministrul Harap-Alb are puterea de a crea locuri de munca pentru personajele poveștilor ramase fara job. Din postura de ministru al Finanțelor Publice, Praslea cel Voinic garanteaza cresterea numarului de pagini citite pe cap de locuitor, iar ministrul Educației, Ileana Cosanzeana, face reforma invatamantului introducand lectura de seara in programa obligatorie. Sediul de campanie din mediul online este: facebook.com/citestepovesti!
Din ce in ce mai constiinciosi, introducem in agenda zilnica probleme de toate marimile si culorile. Practicam cu spor stresul de performanta, dar ramanem cu restante la timpul petrecut in compania copiilor si a cartilor de povesti pe care le indragesc. Titlurile din programa scolara se dovedesc de multe ori neatractive, iar in scurt timp apar si comentariile sau referatele obligatorii. Confruntarea cu lista de lectura se transforma intr-o proba de rezistenta din care copiii ies de cele mai multe ori dezamagiti. Ca urmare, cu greu mai deschid o carte fara strangere de inima.
Pentru o lume mai buna, citeste-le copiilor povesti! Totul incepe cu o poveste. Ca sa-ti poti imagina o lume mai buna, trebuie mai intai sa fii parte din ea. Binele si frumosul din povesti ne invata ca binele si frumosul din viata reala inving intotdeauna. Ne sperie, in viata reala, ceea ce ne sperie in povesti. Sunt doar alte forme de rau si alte forme de bine.
In povesti, implinirea dorintelor este intotdeauna garantata. Lumea povestilor e lumea in care crezi orice. Si-avem nevoie noi, oameni mari si oameni mici, sa credem. In noi, in povestile personale si in visele noastre. Avem nevoie sa speram. Nicio magie nu ne poate salva atata timp cat nu credem in ea.
Citeste copiilor povesti! Citeste-le pentru o lume mai buna, mai frumoasa, pentru lumea pe care ti-ai dori-o pentru ei. Si nu uita cand le citesti, citeste-le si pentru tine. Citeste-le cu inima. Sunt acolo lucruri despre viata pe care copiii le stiu instinctiv, dar noi adultii avem nevoie sa le reinvatam. Intotdeauna povestile sunt extreme. Intotdeauna au fost despre cele mai grele incercari, despre cei mai rai oameni. Dar intotdeauna au fost si despre puterea de a merge mai departe. Despre finaluri fericite, speranta si dragoste de viata. Despre magia din noi, despre puterea de a face lucrurile sa se intample, despre posibilul din imposibil. :)