Darkest Hour sau cum curajul lui Churchill a schimbat istoria lumii


De la "Hacksaw Ridge" incoace eu n-am mai vazut o drama de razboi atat de buna. Insa, fie ca sunteti pasionati de istorie, fie ca sunteti doar amatori de filme bune, "Darkest Hour" nu trebuie sa va lipseasca din lista de filme de vizionat. Cu Gary Oldman in rol principal, filmul a primit sase nominalizari la Premiile Oscar, printre care premiul pentru cel mai bun film si premiul pentru cel mai bun actor in rol principal.

Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa vada filmul asta. Fie si doar ca sa ne facem o idee despre cum ar trebui sa fie un politician. Unul pe care-l apasa, cu adevarat, soarta natiunii pe care-o reprezinta si care lupta pentru idealurile si valorile ei.

Filmul lui Joe Wright nu are neaparat un fir epic si nu si-a propus sa ne prezinte o succesiune de evenimente. In primele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand caderea Frantei a devenit iminenta si cu armata inconjurata de fortele naziste pe plajele de la Dunkirk, soarta Marii Britanii se afla in mainile noului premier - Winston Churchill. Acesta se confrunta cu una dintre cele mai grele decizii din istoria Marii Britanii: sa negocieze cu Hitler si sa salveze tara, insa la un cost incredibil, sau sa lupte impotriva lui Hitler, avand la dispozitie cele mai modeste sanse. La final, curajul lui Churchill a schimbat istoria lumii.

Contextul e despre razboi, filmul mai putin. "Darkest Hour" e despre Churchill, una din cele mai strălucite minți politice ale secolului XX, e despre felul in care ramane in picioare cand toata lumea, inclusiv regele, e impotriva lui, e despre cum sa reusesti cand sansele sunt minime.

Este extrem de dificil pentru noi acum sa intelegem acum lumea din anii '40. Avantajul lui Churchill a fost ca a vazut adevarul acolo unde altii nu l-au vazut și a inteles necesitatea de a lupta impotriva regimului nazist pana la moarte. Cuvintele, mai degraba decat armele, au fost adevaratele lui arme. Iar filmul e despre vointa care transforma imposibilul in posibil.

Share Button

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.