Geneva lui Coelho


E frig si umed in Bucuresti de ceva timp, si deja lipsa razelor soarelui are un corespondent in sufletul meu. Sunt cumva meteosensibila, si cand nu e soare afara din mine, nici in mine nu-i mai luminat. Dar e un moment potrivit sa visez la calatorii prin locuri mai insorite, si mai datatoare de energie, fie ea si spirituala.

Mi-au ramas in suflet cateva destinatii, oferta de bilete spre Barcelona este de nerefuzat, iar oferta de bilete spre Los Angeles (pe care eu visez de mult sa-l vizitez), e cel putin atragatoare. Dar destinatia spre care am simtit ca vreau sa ma indrept a fost Geneva - si exista suficiente oferte de bilete de avion ieftine spre Geneva.

De Geneva eu m-am indragostit fara s-o vad macar o data, din descrierile lui Coelho din ultima lui carte. Am citit cu nesat despre oamenii amabili, primitori si deosebit de politicosi, care inca se mai saluta pe strada, desi nu se cunosc. Inca mai poarta discutii dezinvolte in transporturile in comun, si inca mai spun "buna ziua" si "la revedere" la intrarea si la iesirea dintr-un magazin.

Am citit despre orasul care, cosmopolit si modernizat fiind, isi pastreaza nealterat parfumul de odinioara. Despre marea fantana arteziana, simbol al Genevei, despre parcurile ei nesfarsite. Asa am aflat ca Geneva nu inseamna numai ciocolata si ceasuri, desi ceasurile din Muzeul Ceasurilor sunt de o complexitate tehnica impresionanta.

Dar locuitorii Genevei sunt oamenii cu care merita sa ai de a face. Sunt oamenii care nu vor ca progresul si civilizatia moderna sa le imprime ritmul alert, sunt pazitorii parfumului medieval care planeaza asupra orasului.

Geneva imi pare un oras frumos de vizitat primavara. Atunci cand vremea de afara iti permite sa te bucuri de cafenelele sfarsitului de secol XIX, sau de o plimbare prin numeroasele gradini publice, de podul Mont Blanc, cu o imagine care sa-ti staruiasca mult timp in minte, de catedrala St. Pierre, de Monumentul Reformei Religioase.

Geneva e un oras de sine statator, e un varf al elegantei, al bunului simt si al rafinamentului, pe care doar cel care apreciaza valorile umane il poate intelege si aprecia la justa valoare.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.