La multi ani, Bucuresti!


Traiesc intr-un oras in jurul caruia graviteaza toate celelalte, asa am eu impresia, si probabil ca cei care s-au nascut aici cu greu ar putea sa ma-nteleaga. Dintotdeauna am avut impresia ca Bucurestiul este miezul evenimentelor si chiar daca nu-i orasul meu natal, cand trebuie sa plec chiar si pentru o perioada scurta de timp, imi pare ca sunt cumva dezradacinata. Mie imi place aglomeratia, zgomotul, pulsul orasului, iar astazi, orasul care m-a adoptat implineste 555 de ani.

Bucurestiul isi sarbatoreste azi ziua de nastere, numaratoarea incepand de la prima atestare documentara - un act prin care Vlad Tepes confirma o donatie unor feudali. 200 de ani mai tarziu, Bucuresti devine capitala Tarii Romanesti, in 1659 timpul domniei lui Gheorghe Ghica, iar peste alti 200 de ani, devine capitala Romaniei, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Am pornit la pas, pret de vreo cinci ore, prin Bucurestiul vechi si nou, sa vad cu ce ma surprinde de ziua lui. La toate evenimentele n-as fi putut participa nici daca m-as fi clonat, dar mi-am ales cateva pe gustul si aproape de sufletul meu.

Hanul Gabroveni si-a deschis la ceas aniversar portile pentru public, si a fost primul obiectiv spre care m-am indreptat. Se afla pe strada Lipscani nr. 84 - 90, la intrarea in Centrul Vechi de la Lupoaica. Va fi noul centru cultural al Bucurestiului, si sediul ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti). Renovarea a inceput in 2012, iar pentru ca hanul cat mai aproape de original, s-a conservat si consolidat tot ceea ce avea valoare istorica. S-au utilizat inclusiv caramizi de la alte cladiri daramate.

Incepand de saptamana viitoare, in foaierul cladirii vor avea loc spectacole din cadrul Bucharest Comedy Week. Hanul va cuprinde o librarie, un centru de informare turistica, un restaurant, o cafenea, iar in zona cu spatii culturale un foaier, doua sali de teatru, doua sali de expozitie, o sala de proiectii de film si o sala de conferinte - toate la standarde europene.

Pe mine ma fascineaza cladirile vechi, cu iz arhaic, iar hanul asta mi s-a lipit de suflet. Mi-a placut constructia in sine, modul in care am regasit si traditional si modern in acelasi loc, dar in mod deosebit mi-au placut scarile, care se imbinau printr-o bucata mare de geam.

Am zabovit mult aici, motiv pentru care am pierdut parada costumelor de epoca si bataia cu flori din Cismigiu, care erau initial pe lista mea de vizitat. Am apucat totusi, intr-o aglomeratie incredibila, sa trec putin pe la tarabele mesterilor populari. Printre oale, ulcele, borcane cu de toate, textile cu motive artizanale, am gasit-o pe doamna Maria Zapca, mester popular de la Sapanta, cu zambetul pe buze si manuind cu maiestrie un fus, dornica sa ne arate cum se toarce :)

Surpriza serii a fost insa instalatia de arta contemporana FEED ME din Piata Universitatii. Nu sunt nici cunoscatoare, nici amatoare de arta contemporana, nu dau valente artistice unui punct negru pe-o foaie alba (asa am eu impresia ca toate operele neintelese poarta numele de arta contemporana :) ), dar expozitia asta m-a surpins placut. Realizata de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer, artist multimedia) si Noper (Radu Pop, artist ilustrator), in colaborare cu ARCUB, expozitia multimedia interactiva este gazduita de “Womb of Tra”, o capsula senzoriala in forma de cocon uriaș, asezata in Piata Universitatii, la statui. Expoziţia este un organism viu care se alimenteaza cu energia produsa de miscarile publicului :)

Pentru aceia dintre voi care astazi n-au apucat sa ajunga la niciun eveniment, Zilele Bucurestiului continua si maine, iar programul complet al zilei de maine il gasiti mai jos:

10:00 – 20:00 Porti deschise la Hanul Gabroveni

10:00 – 22:00 Targul BUCURESTIULUI (Parcul Cismigiu)

10:00 – 22:00 Zona culinara, culturala, sociala (Parcul Cismigiu)

10,30-13,30 Ateliere interactive (Parcul Cismigiu)

16,00-17,00 Spectacol de magie „TeO Magic Show” (Parcul Cismigiu)

17,00-17,30 Bataia cu flori (Parcul Cismigiu)

17:00 – 20:00 Ateliere interactive (Parcul Cismigiu)

10:00 – 22:00 FEED ME – Instalatie de Arta Contemporana (Piata Universitatii – la statui)

15:00 – 20:00 Parada costumelor de epoca (Parcul Cismigiu)

18:00 – 22:00 Spectacole artistice (Parcul Cismigiu)

17:00 – 22:00 BUCURESTIul danseaza (Centrul Istoric / Intersectia Strazilor Carada cu Lipscani)

17.00-17.20 – recital ADDA (Palatele Brancovenesti – Mogosoaia)

17.30-19.00 – piesa de teatru “5 femei de tranzitie” de Rodica Popescu Bitanescu (Palatele Brancovenesti – Mogosoaia)

19.15-19.45 – concert Byron (Palatele Brancovenesti – Mogosoaia)

19.50-20.30 – recital Nightlosers (Palatele Brancovenesti – Mogosoaia)

18 – 28 septembrie

10:00 – 22:00 FEED ME – Instalatie de Arta Contemporana (Piata Universitatii – la statui).

Share Button
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.