Seara de toamna tarzie cu Andrew Nicoll


A fost odata ca niciodata… o seara ploioasa de toamna. A fost Cafe Verona, cafeneaua cu parfum de carti. Ceaiul aromat si mirosul de portocala. Au fost oameni cu suflet cald si pasiuni literare. A fost Andrew Nicoll, scriitorul jovial si prietenos. A fost Mihai Baranga, actorul talentat care-a adus in plan real un personaj imaginar. A fost Dragos Butuzea, bloggerul moderator cu cele mai interesante intrebari, de genul celor care te fac sa-ti para rau ca nu le-ai gandit tu. A fost prietena mea draga, pentru ca momentele frumoase isi dubleaza intensitatea atunci cand le imparti. Si-a fost Editura All, cea care a facut ca lucrurile sa se intample.

Andrew Nicoll, autor a trei romane dintre care doua traduse in Romania - "A fost odata ca niciodata" si "Daca citesti asta inseamna ca am murit", ne-a vizitat tara la invitatia Editurii All, cu ocazia Targului Gaudeamus. Cu cateva zile inainte de targ, s-a intalnit cu bloggerii si cu cititorii sai la Cafe Verona, unde ne-a incantat pe toti cu personalitatea sa fascinanta, cu povesti despre el si despre cartile lui, cu proiecte viitoare, cu umorul sau rafinat si cu optimismul sau molipsitor.

L-am gasit pe Nicoll ca fiind un tip fascinant. A publicat primul sau roman la 46 de ani, si scriitorul ne-a spus cate ceva despre pasii pe care i-a parcurs de la silvicultura la literatura, ne-a aratat ca nu exista moment nepotrivit pentru ceea ce iti doresti sa faci, iar singura conditie este sa te apuci de treaba. Ne-a spus cate ceva si despre veridicitatea personajelor din cartile lui, si ne-a dat cateva detalii legate noua carte, pe care tocmai a terminat-o.

Intalnirea a fost moderata de Dragos Butuzea, omul din spatele blogului "Chestii livresti", iar comunicarea a fost intermediata de Ioana Vacarescu, traducatoarea celor doua romane aparute pana acum la noi in tara.

Momentul inedit al serii a fost intalnirea scriitorului cu personajul principal din "Daca citesti asta inseamna ca am murit". Actorul Mihai Baranga i-a dat viata lui Otto Witte, citind discursul castigator al concursului "Otto Witte Presedinte!" - o campanie de promovare deosebita organizata sub semnatura Editurii All. Discursul a fost scris chiar de mine, astfel incat, prezenta mea la eveniment a avut dubla valenta: aceea de blogger interesat de scriitorul Andrew Nicoll, si aceea de Presedinte pe Strada Fictiunii, titlu onorific dobandit in urma castigarii concursului. De asemenea, voi primi toate aparitiile din colectia Strada Fictiunii pe o perioada de un an, si cupoane de reducere pentru cititorii blogului meu :)

La finalul intalnirii, Andrew Nicoll a stat de vorba cu bloggerii si cititorii in particular, si a oferit autografe.

    *********************

sursa foto 1, 2 si 3: Ioana Petrescu

sursa foto 4: ionutbanuta.wordpress.com prin intermediul fotoreportajului cu Andrew Nicoll de pe filme-carti.ro.

Share Button

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.